Регион Србија

Битка Приштине и Подгорице: Може ли Харадинај да отцепи и део Црне Горе?

Један од првих потеза новопеченог косовског премијера Рамуша Харадинаја био је распуштање Комисије за демаркацију границе са Црном Гором. За званичну Подгорицу тај спор је – „завршена ствар“.

У разговору за Глас Америке, Харадинај је такође рекао да ће наћи друге стручњаке, а не оне који су то у прошлости радили.

– Споразум, по мени, има грешке, верујем да ћемо те грешке идентификовати. Сигурно ћемо урадити нову експертизу, дакле довешћемо друге стручњаке а не оне који су у прошлости радили као што су Мурат Меха и остали, и они ће наћи истину, јер споразум је погрешан – нагласио је Харадинај.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Подсећамо, Црна Гора и тзв. република Косово су Уговор о разграничењу потписале августа 2015. године у Бечу, при чему је Уговор до данас потврдила само црногорска страна, али не и косовска, јер се томе оштро противила управо тадашња опозиција у Приштини, на челу са странком Рамуша Харадинаја, новог премијера.

Што се црногорске стране тиче, тренутно се чини да нема неких превеликих тензија. За Црну Гору је званично, како кажу, то питање завршено, а црногорски званичници не крију да имају јако добре односе са Косовом, па је и црногорски шеф дипломатије Срђан Дармановић саопштио како вјерује у демократски капацитет Косова.

Челник покрета „Слобода народу“ Бошко Вукићевић за Спутник каже да понашање Подгорице у овом питању потврђује тезу да је Црна Гора држава ограниченог суверенитета.

– Самим признањем лажне државе Косово, забадајући тиме нож у леђа Србији, црногорски режим је показао да не води рачуна о национални интересима и о миру у кући, већ да се руководи интересима других држава који га на неки начин држе у шаци – тврди Вукићевић

Према његовом виђењу, све упућује да је режим у Црној Гори ограниченог суверенитета и да се његова власт може сузити само на контролу институција које се користе у политичке сврхе и за репресију над неистомишљеницима, док се са друге стране питања спољне политике као и она која се односе на одбрану граница земље препуштају на вољу и одлучивање страном фактору.

Извор: rs.sputniknews.com