Издвајамо Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА РОДИТЕЉЕ! НОВИ ЗАКОН: Ако ваше дете буде насилно у школи, изостаје неоправдано КАЗНЕ СУ ОГРОМНЕ!

Посланици расправљају о два значајна просветна Закона – Предлогу закона о основама система образовања и васпитања и Предлогу закона о високом образовању.

Деца су кренула у школу и још би се искључиво играла. Обавеза нису свесна, одговорности још мање. А она ће по новом закону бити велика како за њих, тако и за њихове родитеље:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Нова правила и казне:

Уколико ђак уништи и украде нпр. школску клупу, штету надокнађује родитељ. Уколико ђак малтретира другог ђака или буде насилан, родитељ плаћа од 30.000 до 100.000 динара. Родитељи плаћају и изостанке уколико их не оправдају и то од 5.000 до 100.000 динара.

И не само то. Први пут Закон уводи појам друштвено корисног рада који ће за озбиљну повреду дисциплине изрицати школа, али ће обавестити родитеља. Ученик ће казну одрађивати у школи или ван ње, али под надзором наставника.

„Ми као школа можемо да реагујемо онако како нам закон дозвољава, али међутим нећемо моћи и да спроводимо неке мере према родитељима“, каже за ТВ Прва
Горан Шупљеглав, директор ОШ „Борислав Пекић“.

Управо учитељи и наставници су последњих година бомбардовани разним правилницима о правима детета. Поштовала се форма, а не учитељ. Деца су постајала све неваспитанија, а родитељи све безобразнији. Да ли је нови закон решење?

„Не очекујте чуда за годину дана, али ако је ово одговоран и озбиљан почетак, а мислим да јесте, да се са тим као министарство и друштво сукобимо и ухватимо у коштац да бисмо имали боље резултате у учењу“, сматра министар просвете Младен Шарчевић.

Многи су овај закон протумачили као преваспитавање родитеља. Јер ако до поласка у школу нису успели да васпитају своје дете, казне ће их натерати да то напокон ураде.

Шта ви мислите?

 

Извор: ТВ Прва