Издвајамо Православље

ДАНАС СЛАВИМО КРСТОВДАН: Ево шта ваља радити на велики хришћански празник… (ВИДЕО)

Док за многе друге празнике који су обележени црвеним словом важи да не треба спремати кућу, усисавати и радити друге сличне послове, на Крстовдан је обрнуто

Православни верници данас славе Крстовдан или Воздвижење (подизање), дан на који је цар Константин поставио у Риму крст у знак победе над Максенцијем.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На Крстовдан важи правило строгог поста, само на хлебу и води, док је једење животињских продукта строго забрањено. Занимљиво је да је на Крстовдан дозвољено једење грожђа, док је друго воће такође забрањено.

Хришћани данас славе свеца који је био разбојник!

Строги пост на хлебу и води на Крстовдан је одређен због саосаћења са војницима који су у име Константина погинули у борби за слободу, а грожђе је подсећање на тешку али слатку победу.

На Крстовдан је добро да послодавци исплате своје раднике. Овај обичај настао је у стара времена јер су се на данашњи дан исплаћивали радници који су чували поља од Ђурђевдана (6. маја) до Крстовдана (27. септембра).

На данашњи дан се по традицији бере босиљак.

Док за многе друге празнике који су обележени црвеним словом важи да не треба спремати кућу, усисавати и радити друге сличне послове, на Крстовдан је обрнуто. На данашњи дан је добро уредити кућу и тако је, условно речено, припремити за зиму.

Највећи вашар у Горњој Пчињи приређује се у Радовници , испод цркве поред реке Пчиње, где је подигнуто неколико сеника који се користе за вашар. Људи рано долазе и продају и купују стоку;све до подне, а од поднева долазе они који желе да виде вашар, да буду виђени и да се провеселе.

Стари је обичај да се на овај дан стока премазује катраном у знаку крста да би се заштитила од болести.

– Ако је на Крстовдан облачно, зима ће бити богата снегом, а ако је суво, наредна година ће бити сушна.

– Ако до Крстовдана не оду ласте, неће бити јаке зиме.

Тиха киша о Крстовдану предсказује благу зиму.

– Грмљавина о Крстовдану предсказује плодну годину.

– После топлог и сувог септембра предстоји хладан и кишовит октобар.

– Септембарска киша – злато њивама, отров виноградима.

– Што „не скува“ август, „скуваће“ септембар.

– Какав септембар, такав и март.

– Ако је Крстовдан облачан, зима ће бити снеговита. Ако је ведар, биће сувомразице.

За људе рођене на овај дан верује се да на својим нејаким плећима носе сенку Часног крста и да су зато пред Богом посебно одговорни за своје поступке.

 

Извор: Телеграф.рс / srbijuvolimo.rs