Русија Свет Србија

ДАЧИЋ: Причају да Руси желе прекрајање граница, а заборављају Косово

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Први потпредседник Владе Србије и министар иностраних послова Ивица Дачић истакао је да постоји уска веза између проширења ЕУ и очувања безбедности, те да је политика проширења пресудна за стварање отпорнијег региона.

Он је на конференцији „Западна безбедносна архитектура и Србија — изазови и дилеме“, у организацији Центра за спољну политику и Амбасаде САД, рекао да само кроз заједничке одговоре можемо постићи решења за проблеме са којима се суочава Европа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истовремено је констатовао да се ЕУ данас суочава са кризом идентитета и да увек треба имати на уму да је настала као мировни пројекат и пројекат интеграција.

„Верујемо да ЕУ може да настави да буде успешан пример другима и зато са посебном пажњом пратимо све иницијативе које се покрећу у оквиру реформског процеса Уније“, објаснио је Дачић.

Однос Србије са НАТО-ом, како је казао, деликатан је због наслеђа прошлости, пре свега због бомбардовања без овлашћења УН.

Међутим, додао је да Србија, имајући у виду заједничке интересе, учествује у Програму партнерства за мир.

Такође је подвукао да Србија спроводи политику војне неутралности што значи да нема намере да постане чланица НАТО-а или било којег другог војног савеза.

„Иако поштујемо различита мишљења у региону, наша војна неутралност не представља препреку за продубљивање сарадње са НАТО-ом. Војна неутралност не значи изолацију или самозадовољност, у данашњем свету такав изолационизам је превазиђена опција“, нагласио је Дачић.

Такође је рекао да неутралност не значи ћутање и нереаговање на кршења међународног права и заједничких вредности, као што је претходно казао амерички амбасадор Кајл Скат.

Дачић је указао да то најбоље доказује пример чланства Косова у Унеску.

„Швајцарска, која је неутрална земља, гласала је за чланство Косова, а Монголија, која претендује да буде неутрална, била је уздржана и оправдала је то политиком неутралности, што са нашег аспекта није неутралност“, навео је он.

Дачић је нагласио да морају да се гледају сви случајеви, јер ако гледамо на утицај Русије у региону, како кажу амерички званичници, као дестабилизујући, „не бих рекао да је претходио стабилизујући утицај западних земаља“.

„Говори се о прекрајању граница које наводно Русија хоће, а заборавља се да су пре тога прекројене границе Србије. Веома је тешко у свему томе не говорити о интересима великих сила на нашем простору“, објаснио је он.

Казао је да не претендује да су мишљења Србије најисправнија на свету, али без највеће земље и народа у региону нема стабилности и мира.

Истакао је да треба разговарати, јер све док се интереси не дефинишу и не нађе најмањи заједнички именитељ постојаће озбиљан проблем о свим темама.

Указао је да је и проблем што у Србији, САД и другим земљама припреме за састанке пишу исти људи који су то радили и пре три деценије који можда нису ни чули да су промењени услови у региону, као и ставови одређених земаља.

 

Извор: rs.sputniknews.com

 

БОНУС ВИДЕО:

https://www.youtube.com/watch?v=JhBsHmKIKNs