Русија Свет

ЕВО ШТА СУ РУСИ показали у Сирији! ОВО ЈЕ РАЗБЕСНЕЛО АМЕРИКУ И ЦЕО НАТО!

Руска војска у Сирији (фото:Јутјуб)

Историчар из Француске Мишел Гоја је у тексту у листу „Монд“ објаснио како је Русија постигла успех у сиријској кампањи.

Француски историчар сматра акције Русије у Сирији успешним.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Кампања је омогућила да се постигне главни политички циљ — спасавање сиријског режима који је у то време био у веома тешком положају и чак помогао његовој могућој победи“, написао је „Монд“.

Према речима аутора, Русија је прво зауставила побуњенике, а затим помогла владиним снагама да заузму Алеп, успоставе контролу над стратешким путем М5 и на крају да заузму Дејр ел Зор.

Притом, ресурси су коришћени врло ограничено, наводи Гоја. Он наводи да расходи Русије (три милиона долара дневно) представљају само једну четвртину или петину америчких трошкова. Аутор извлачи закључак да је оперативни потенцијал Русије, без сваке сумње, значајно већи од америчког.

Односе између Русије и САД у сиријском конфликту назвао је стратегијом „неопрезног пешака“ који прелазећи пут на недозвољеном месту терајуц́и возача да заустави возило. На местима куда су пролазиле проруске снаге, америчке нису улазиле и обрнуто.

Главне руске акције у Сирији Гоја назива „комбинованом операцијом“, чији циљ је било заузимање кључних тачака, раздвајање непријатељских снага и терање на добровољно повлачење група милитаната.

Операције из 2016. године, а посебно из 2017. говоре да је Русија развила одличне навике извођења комбинованих операција. Од неселективних акција из рата са Грузијом 2008. године нема ни трага, пише Гоја.

Говорећи о руском оружју које се одлично показало у Сирији, историчар је издвојио навигациони систем СВП-24, који користи сателитску навигацију за прецизно наношење удара.

Подсетимо, почетком септембра, сиријска војска уз подршку руских снага уништава терористе ДАЕШ-а у источној провинцији Дејр ел Зор.

 

Извор: rs.sputniknews.com