Регион Русија Свет

ЗАЕВ УДАРИО НА ПУТИНА, РУСИЈА НИЈЕ ПРИЈАТЕЉ МАКЕДОНИЈЕ: САД и НАТО су им браћа и главни савезници!

Фото: Јутјуб

Влада у Скопљу појачава настојања да Македонија уђе у НАТО, тврдећи да ће чланство у тој војној алијанси заштитити земљу од руског мешања у њене унутрашње послове.

Утицаји који представљају мешање у тај стратешки циљ нису од помоћи, нити су пријатељски, рекла је министар одбране Македоније Радмила Шекеринска у интервјуу агенцији „Блумберг“.

– И пре избора Владе, били смо сведоци одређеног ‘цурења’ информација о покушајима Русије да оствари утицај у кључним политичким и безбедносним сферама. Забринути смо због њих. Верујемо да чланство Македоније у НАТО-у може да заустави те покушаје – казала је Шекеринска.

Од јуна, после прве промене државног руководства након више од десет година, Македонија покушава да оживи напоре за приступање Европској унији и НАТО-у, наводи „Блумберг“.

Шекеринска је рекла да Влада премијера Зорана Заева настоји да поправи односе са Грчком, која због спора око имена блокира покушаје Македоније да уђе у НАТО, и посвети се интерним реформама током периода од девет месеци ради „што скоријег“ уласка у Северноатлантску војну алијансу.

Македонија мора да се позабави питањима владавине права и независности правосуђа, која су тренутно виђена као проблем када је реч о уласку Македоније у НАТО, казала је македонска министарка.

– Остаћемо посвећени остваривању тих реформи, али ћемо наставити да тражимо од земаља-чланица НАТО-а да цене те напоре, узму у обзир резултате и донесу одлуке што пре – рекла је Шекеринска.

Настојећи да следи пример Црне Горе, која је у јуну постала чланица НАТО-а, Македонија ће у 2018. години повећати буџетска издвајања за одбрану, која тренутно износе мање од један одсто БДП-а, казала је министарка одбране.

Шекеринска, која је и заменик премијера Македоније, поздравила је прошлонедељну посету потпредседника САД Мајкла Пенса Црној Гори, истичући да је та посета представљала „кључну поруку“ која је отклонила све раније сумње у посвећеност Вашингтона НАТО-у и региону.

– Те сумње су ишчезле – рекла је Шекеринска.

Извор: Vostok