Русија Свет

НАТО ГЕНЕРАЛ ПОДИГАО УЗБУНУ: „Русија као да се спрема за велики рат“

Председавајући Војног комитета НАТО генерал Петр Павел изјавио је за АП да постоје разлози за забринутост поводом обимних војних маневара под називом „Запад-2017“ које изводе Русија и Белорусија, пошто би они могли да буду виђени као „озбиљне припреме за велики рат“, као и да се НАТО „не надмеће са Русијом око Западног Балкана“.

Павел је казао да НАТО појачава напоре на поновној обнови војних комуникација са Русијом како би избегле „нежељене последице потенцијалних инцидената током вежби“.

– Када погледамо вежбу каквом је представља Русија, не би требало да буде забринутости. Али, када погледамо ширу слику, морамо да будемо забринути, јер Русија није транспарентна – навео је Павел.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је то изјавио током годишње конференције Војног комитета НАТО која је у суботу отворена у албанској престоници Тирани и на којој ће теме бити борба против тероризма, ситуација на Западном Балкану и нова стратегија САД у Авганистану.

Павел је казао да би проблеми у региону Западног Балкана могли да произадју из радикализма, организованог криминала, миграција, економских проблема или „малигног утицаја из Русије“.

– Ми се не надмећемо са Русијом око Западног Балкана. Ми смо пре свега усредсређени на то да Балкан буде стабилан и безбедан – поручио је Павел.

Он је додао и да не постоје планови за смањење трупа на Косову или постављања рока њиховог присуства тамо

Извор: Tanjug