Србија

НАТО генерал: Срби нису немилосрдне убице како их приказују на Западу

Бомбардовање 1999. било је незаконити међународни чин, један је од закључака књиге „Зашто је НАТО бомбардовао Србију 1999?“ НАТО генерала Бјађа ди Грација. Осим тога, генерал наводи да се бомбардовање могло оправдати насиљем које је једна суверена држава вршила против етничке мањине у своме саставу.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бомбардовање Србије, додаје ди Грација, није било легитимно ни према одредбама члана 5 оснивачког акта Атлантског савеза, а игнорисано је и међународно право.

ШОКАНТАН ИЗВЕШТАЈ немачких тајних служби о стању у Србији: ЕВО ШТА СЕ КРИЈЕ …

Књига „Зашто је НАТО бомбардовао Србију 1999?”, коју је у преводу Тијане М. Ђерковић управо објавила београдска издавачка кућа „Албатрос плус“, написана је поштено и аргументовано, јер је ди Грација годинама службовао на Балкану у бројним дипломатским и војним мисијама и добро је упознат са овдашњим догађањима у блиској прошлости, наводи „Данас“.

У књизи Ди Грација тврди да је Југославија била жртва Новог светског поретка који се учинио неопходним после Хладног рата. У разговору за „Данас“ италијански генерал показује мапе и почиње причу о распаду блоковског система, о победи Запада, о потрази за непријатељем како би се испробала моћ.

– Од дефанзивне алијансе, преко активне алијансе која је подразумевала мировне снаге тамо где је потребно, НАТО се трансформисао у вођење „праведног“ рата, а иза рата на Балкану стајале су, између осталог, контрола нових путева за гас и нафту, и тестирање војних стратегија, логистика, комуникације и контролних система – истиче ди Грација.

Генерал Бјађо ди Грација, који је ових дана и гост Београда поводом промоције своје књиге, био је у Загребу шеф операција у Посматрачкој мисији Европске заједнице, у Сарајеву вице командант италијанског војног контингента у оквиру мисије НАТО-а ИФОР. У Београду је потом био војни аташе у Амбасади Италије, а као вицекомандант француске дивизије у оквиру мисије НАТО-а СФОР био је и у Мостару.

Југославија је, сматра, била прва и једина жртва успостављања Новог светског поретка. Он наводи да је Нови светски поредак први пут споменуо Буш старији 1990, „имајући на уму нешто добро, прогресивно, што се руководи миром и успостављањем добрих односа између Истока и Запада“.

Намештени злочини
Он сматра да су случајеви Маркале и Рачак примери намештених злочина којима свака страна привлачи пажњу на себе.
– Маркале су моје лично тумачење те ситуације. Тамо сам отишао јер ми је то била дужност и открио нешто што други нису. Постојала је могућност да то нису урадили Срби. То је моја лична сумња. А што се тиче Рачка, он је био грешка. Да се Рачак није десио, био би измишљен јер косовски Албанци су у то време чекали Рачак, чекали нешто као Рачак – каже Ди Граци.

Југославија била експеримент
– Али десило се нешто сасвим друго. У то време, 1989. пао је Берлински зид, настала је криза, СССР и Варшавски пакт су нестали. Између свега овога не постоји наизглед никаква веза. Али ако погледате изнутра, пошто су блокови који су чинили биполарни поредак нестали, победници су били Американци, САД и Запад. Подвлачим да је то моје лично мишљење, у то време нема више непријатеља, а Американци кажу: „На свету нема никог ко би оспорио нашу моћ“. Ипак, ко је остао? Југославија, потпуна реплика Совјетског савеза, чија је и економска криза пресликани економски хаос у Русији. Дакле, Југославија је једина са којом вреди покушати, и из много разлога важна да се на њој покаже моћ Запада. У то време нико није знао шта се ће се збивати са Косовом, нико није знао за Косово, нити размишљао о Косову. Дакле, Југославија је била експеримент, она је падала у очи јер сви други су нестали – каже Ди Грација.

Осим тога, он тврди и да Срби нису „немилосрдне убице каквим их је приказивала западна штампа, већ су као Хрвати, босански Муслимани и косовски Албанци били и жртве и злочинци“.

– Тврдим јер је то моје искуство. Познавао сам Србе у Хрватској, у Босни и познајем Србе овде. За то нам је, можда, потребна још једна књига. Овде ја то узгред спомињем, и сигурно је да знам за постојање криминалаца на све три стране. Али то је друга прича.

Ипак, он наводи да тај његов стави изазива доста реакција.

– Увек када сам разговарао са мојим пријатељима упадали смо у велике расправе. Они су сви одреда знали зашто је НАТО бомбардовао Србе, сви су знали одговоре да су Срби зликовци, да треба да се заштите Албанци, да се спречи етничко чишћење које су Срби спроводили. ОК, говорио сам им много пута, додајући – а мислите ли да би Италијани, Немци, Шпанци били другачији? Па постављам питање: „Зашто Северна Кореја сада није бомбардована?“ Јер, деспотска је држава, нема демократије… При томе не кажем да је Милошевић био другачији, већ само да је у Северној Кореји сада слична ситуација. Али додајем: у оно је време Русија била слаба да стане иза Србије, а данас је иза Северне Кореје Кина. Дакле, ако ико сматра да је бомбардовање било потребно, што се мене тиче то је ОК, али онда ова књига није за њега – каже генерал.

Исламска држава у Босни
Према његовим речима, стиче се утисак да је Америка у Босни хтела да створи исламску државу:

– Знате, све је ишло ка том утиску да су они били вољни да је створе. А да ли је то идеја да САД држе Европу на оку? Ја нисам политичар, али судећи по томе колико су ствари у Босни и Херцеговини отишле предалеко, могу чак и да поверујем да је тако могло бити. У почетку сам чврсто веровао да је цела међународна заједница хтела мир, али да није могла да га оствари па је на крају рекла, ОК, заборавимо на Босну као на мултинационалну државу, хајде да је поделимо у односу 51:49. И у том тренутку, када је то одлучила, поново је гурнула народе у рат. Био је то неуспех снага УН.

На констатацију „Данаса“ да он тиме делимично рехабилитује Слободана Милошевића на основу хашке пресуде Караџићу, Ди Граци каже да то не чини он, већ Трибунал.

– Трибунал је на почетку, када је требало да суди Милошевићу, рекао да је као лидер био удружен са Караџићем и Младићем и да је одговоран заједно са њима. А онда, 2016, Трибунал каже да Милошевић није био у договору са Караџићем. Чекајте, полако: када је Милошевић био жив, оптужили сте га као актера заједно са Караџићем. Онда, 2016, кажете другачије. Невероватно. Док је био жив, Трибунал каже Милошевић је крив. Када је умро, Трибунал каже Караџић је крив. Не Милошевић. То суд не ради. Или је тачно једно или је тачно друго. И једно и друго не може.

Милошевић се одрекао Крајине?
У књизи он пише да је Милошевић поверовао да има легитимитет да крене са репресијом над косовским Албанцима. На основу чега је то мислио?

– Искрено верујем да је Милошевић имао договор да се одрекне Крајине. Верујем да је имао договор да остави Горажде. Милошевић се сложио да препусти најважније делове Сарајева. Тако се одрекао толико много српских делова да сам чврсто убеђен да на крају више није хтео да се одрекне и Косова. А знао је да су Срби врло поносни на Косово. И у Европи имате случајева у којима мањине желе независност, али Милошевић није схватио да тада није било време за такав снажан став према Косову. Веровао је да Срби имају договор, да су се одрекли толико много ствари у Босни и у Хрватској, па је поверовао да може да каже „Доста више“ – каже Ди Граци.

ПУТИН ЗАДАЈЕ СТРАХОВИТ УДАРАЦ САД: Русија је спремна да докаже да су УРАГАНИ у АМЕРИЦИ ВЕШТАЧКИ!

На питање да ли је Нови светски поредак коначно успостављен он одговара да то више нико не зна.

– Јер, после свега што се данас дешава дубоко верујем да уместо светског поретка постоји светски неред. Метеж. Збрка. Мени је то добра тема за нову књигу у чијем би наслову могло стајати „О Новом светском поретку који није дошао…“ Оно о чему је Буш старији говорио није се остварило. Тај модел у овом часу историја не може да понови.

Велика Албанија, Велика Србија…
– Једна од болести од којих болују државе Балкана јесте – величина. Велика Албанија, Велика Хрватска, Велика Србија… ја верујем да у будућности постоји могућност да се све заједно нађу у Европи. Која ће тада бити велика. Узгред, никада нисам веровао да богати желе да се споје са сиротињом. У Италији Север као богатији хоће да се ослободи сиромашака са Југа. Према томе, шта добро Албанија може да добије од спајања са Косовом? То нико не зна. То што говоре исти језик? Не верујем. Знате, то је нонсенс. А можда ће то урадити. Али ако то ураде, Албанија ће бити та која губи.

 

Извор: Danas.rs