Издвајамо Свет

НАТО ЗАНЕМЕО! СТРАХУЈУ ДА ИХ ПУТИН И ЂИНПИНГ ОПКОЉАВАЈУ: Савезници Руси и Кинези почели велике војне вежбе! (ВИДЕО)

Руски председник Владимир Путин и кинески лидер Си Ђинпинг почели су јуче маневре на Пацифику близу бродова Америчке пацифичке команде. НАТО страхује да ће бити опкољен и на Тихом океану и у Европи

Руски председник Владимир Путин и кинески лидер Си Ђинпинг опет прете НАТО савезу! Руска и кинеска војска почеле су јуче велике поморске вежбе у Јапанском и Охотском мору у Тихом океану близу бродова Америчке пацифичке команде, што је НАТО протумачио као велику претњу.

Маневре смо почели на Балтику у јулу, а сада вежбамо поморску одбрану на Пацифику, поручује Владимир Матвејев,портпарол Руске пацифичке флоте

Лидери Северноатлантске алијансе тврде да Путин покушава да их опколи са свих страна јер истовремено одржава копнене вежбе код њихових граница у Европи.

Од подморница до авиона

Детаље о новим руско-кинеским вежбама „Поморска сарадња 2017“ открио је портпарол Руске пацифичке флоте Владимир Матвејев.
– Ово је други стадијум међународних вежби које изводимо са Пекингом. Маневре смо почели на Балтику у јулу, а сада вежбамо поморску одбрану на Пацифику. Све ће се одвијати између Залива Петра Великог код луке Владивосток и у јужном делу Охотског мора – рекао је Матвејев.

Он је додао да ће у вежбама учествовати чак 11 најмодернијих ратних бродова и две подморнице.
– Послаћемо и разарач „Адмирал Трибуц“, корвету „Совершењиј“ и спасилачки брод „Игор Белоусов“. У акцији ће учешће узети и бродови за спасавање подморница, али и авиони и хеликоптери намењени за њихово потапање – најавио је портпарол.

Рус је истакао да ће кинеска војска такође послати своја ратна пловила и да је на терену најмање 10.000 војника.

– Маневри немају за циљ да буду претња региону или америчким интересима. Они су одбрамбене природе – рекао је Матвејев.
АП пхото
Међутим, у то нису убеђени челници Америчке пацифичке команде, која у Тихом океану има велику флоту. Руководство команде навело је да пажљиво прати дешавања.

– Посматрамо са великом знатижељом руско-кинеске вежбе у Пацифику. Ако буде провокација, спремамо одговор – саопштили су Американци.

Кап која је прелила чашу

Међутим, нове вежбе могу бити и кап која је прелила чашу, посебно НАТО савезу. Руска и белоруска војска тренутно изводе највеће војне вежбе у новијој руској историји „Запад 2017“.

Чак 11 ратних бродова и две подморнице учествоваће у маневрима
Ти маневри су почели 14. септембра близу граница Пољске, Литваније и Летоније. То је додатно застрашило Американце, што је признао генерал САД Питер Б. Цвак.
– Путин нам поручује: „Посматрамо вас и научили смо лекције из прошлости. Немојте да се качите са Русијом“ – рекао је Цвак.

Руси и Кинези су, иначе, последњих година често почели да одржавају војне вежбе. Такви маневри сваки пут изазову хистерију у западним медијима, који оптужују Москву и Пекинг да се припремају за рат. Међутим, министарства одбране одговарају да су маневри искључиво одбрамбене природе.

Путин надгледао вежбе „Запад 2017“!Руски председник Владимир Путин посетио је јуче војне вежбе „Запад 2017“ и поручио да је врло задовољан. Те маневре изводе руска и белоруска војска у Русији, Белорусији и Калињинградској области близу граница НАТО.

Путин је обишао полигон у војној бази у Лењинградској области на крајњем западу Русије. Поред њега је био министар одбране Сергеј Шојгу и шеф руских оружаних снага Валериј Герасимов, који су га упутили у дешавања.

– Задовољан сам оним што сам видео. Наши војници су заједно са белоруским снагама показали завидан ниво борбене готовости – рекао је Путин.

 

Извор: Информер.рс