Србија

НА УДАРУ СРПСКИ ИСТОРИЧАРИ: Чанак тражи да се избаци појам „потурице“ из уџбеника

Због критика у јавности, уџбеник историје др Радоша Љушића анализираће стручњаци министарства; Аутор тврди да је на мети „сорошеваца“ због својих просрпских ставова.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Термини попут „потурице“ и „шиптарски феудализам“ у гимназијском уџбенику историје за трећи разред аутора Радоша Љушића нашли су се под лупом стручне јавности, али и – политике. После критика да је коришћење ових израза у школској литератури увредљиво, спорни уџбеник посебно ће анализирати стручњаци Министарства просвете.

Иницијативу да се преиспита наведено градиво у овој књизи преузела је Лига социјалдемократа Војводине. Партија Ненада Чанка надлежне је позвала и да због појединих квалификација забране коришћење Љушићевог уџбеника.

НОВИ РОК: Бивши студенти да врате кредит до краја године

Министарство просвете, како је најављено, формираће радну групу која ће још једном стручно прочитати књигу из које гимназијалци уче историјско градиво већ пуну деценију и одлучити да ли су критике на рачун његовог садржаја утемељене.

– Стручна јавност од 2007, од када се уџбеник користи, до данас није изразила примедбе на његов садржај. Да се то догодило, до сада би било проверено да ли у њему постоје стереотипи којима није место у оваквој књизи. У сваком случају, предузећемо све мере да се овакве тврдње провере и утврди да ли су критике утемељене – наводе у Министарству просвете.

Да гимназијска књига обилује „стереотипима и непримереним садржајем о суседним државама и мањинама у Србији“ први је указао историчар Александар Милетић. Он је утврдио и „да се толика учесталост увредљивих констатација и етничких дисквалификација није налазила чак ни у уџбеницима историје из Милошевићевог времена“.

Аутор уџбеника Радош Љушић у изјави за „Новости“ указује на то да је посреди не напад на књигу, већ на њега лично у циљу дискредитације због његових просрпских ставова у јавности. Он позива Министарство просвете да формира комисију и анализира уџбеник.

– Уколико међу његовим корицама пронађу макар грам мржње или било шта слично, јавно их позивам да уџбеник забране – децидан је Љушић. – У средишту је нешто сасвим друго. Због својих ставова о српском националном питању и критикама тзв. другосрбијанске политике представљам сметњу „сорошевцима“ и њиховим сарадницима и због тога желе да дискредитују мој рад.

КИНЕЗИ НАПРАВИЛИ МОТОР КОЈИ РУШИ ТРЕЋИ ЊУТНОВ ЗАКОН: Пут до Марса трајаће само 10 недеља!

Закон о образовању допушта да свако физичко или правно лице може да затражи од Министарства просвете да се одређени уџбеник повуче из употребе. Такође, књига се изузима из употребе по аутоматизму уколико није објављена у складу са одобреним рукописом, у случају повреде ауторских права или ако издавач није обезбедио довољан број примерака према броју школа и ученика.

 

Извор: Novosti.rs