Регион Русија Свет Србија

Некада помоћница шефа НАТО, сада председница Хрватске: Шта се крије из Колиндиног пута у Москву

Све што се тиче будуће посете Колинде Грабар Китаровић Москви треба сагледавати у контексту односа Русије и НАТО-а, а не односа Русије и Хрватске

Не баш сјајне односе Србије и Хрватске поново је додатно оптеретила председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић најавом да ће председнику Русије Владимиру Путину поставити питање о – руско-српској војној сарадњи. На њену изјаву оштро је реаговао српски министар одбране Александар Вулин. Са друге стране, аналитичари сматрају да посету шефице хрватске државе Кремљу треба посматрати из ширег угла.

Од најаве да ће Србија купити од Русије војне авионе у Хрватској гори аларм. Званични Загреб забринут је због чињенице да ћемо добити мигове-29, док хрватско ратно ваздухопловство тренутно има само мигове-21, који су више на ремонту, него у ваздуху.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иако су највиши српски званичници, у првом реду председник Александар Вучић, истицали да ти авиони имају пре свега дефанзивну улогу и да служе за одвраћање других војних сила, страх код комшија је присутан.

Међутим, и поред те бојазни изјава хрватске председнице не иде у корист добросуседских односа

Колинда Грабар Китаровић је, у интервјуу за загребачки Н1, најавила да ће то питање, којим задире у право Србије да води сопствену спољну политику, као и у међусобне односе Србије и Русије, покренути приликом предстојећег сусрета са Путином у Москви.

На ту њену изјаву реаговао је за „Новости“ министар одбране Александар Вулин:

– Хрватска политика не може да превазиђе своје дубоке комплексе када је Србија у питању. Госпођа Грабар Китаровић може са председником Путином да разговара о чему год да јој се дозволи, али о односима Србије и Русије не може.

Ово није први пут да се Грабар Китаровић коментарише односе Београда и Москве. Између осталог је говорила да би Србија требало да поштује санкције западних земаља према Москви уз оцену да је Кремљ то заслужио због кршења међународног правног поретка. Такође, хрватска председница је говорила и о томе да Русија нелегитимно спутава интеграције земаља југоисточне Европе у ЕУ и НАТО.

Управо у овом другом, аналитичари виде и циљ њене посете Москви.

Пошто на другачији начин НАТО није могао да дође до информација каква је дугорочна стратегија Русије на Балкану, према мишљењу Душана Пророковића из Центра за стратешке алтернативе, хрватска председница Колинда Грабар Китаровић стављена је у позицију опипавања пулса Москви и процене како ће се даље Кремљ понашати на Балкану и у ком смеру ће ићи руско-српски односи.

– Такође, сасвим је могуће да Грабар Китаровићева буде особа која ће пренети одређену поруку Путину. На пример, понуда типа: уколико Русија настави са ширењем војне сарадње са Србијом, онда ће вероватно и НАТО много више инвестирати у Хрватску и Албанију – рекао је Пророковић за Спутњик.

Све што се тиче будуће посете Колинде Грабар Китаровић Москви треба сагледавати, сугерише Пророковић, у контексту односа између Русије и НАТО-а, а не у контексту односа Русије и Хрватске.

– Треба имати у виду са које позиције је Грабар Китаровићева дошла на функцију председника Хрватске. Пре тога је била помоћник генералног секретара НАТО-а. Цела та прича покушаја вршења притиска на Русију или долажења до одређених података је у том контексту – подвлачи Пророковић.

Извор: Telegraf.rs
БОНУС ВИДЕО: