Издвајамо Свет

НЕМАЧКИ МЕДИЈИ ТВРДЕ: Харадинај ће морати да призна ЗСО, а то је само ПОЧЕТАК СРПСКИХ УСЛОВА

Новоформирана косовска влада зависи од добре воље српских посланика у парламенту. Преко посланика које води Београд Србија је први пут добила директан утицај у Приштини

Нови косовски премијер Рамуш Харадинај мораће пре свега да прогута велику жабу и призна Заједницу српских општина на Косову, која ће, попут Републике Српске у Босни и Херцеговини постати држава у држави, пише данас немачки дневник Тагесцајтунг, а преноси Дојче веле.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лист наводи да су пре свега гласови српске мањине на Косову помогли бившем вођи ОВК Харадинају да постане премијер Косова. А како ће се он понашати у тој ситуацији, то није тешко предвидети јер и ЕУ и међународна заједница, баш као и председник Србије Александар Вучић желе да Харадинај испуни неке услове, додаје лист.

Лист додаје да заједницу српских општина Брисел сматра предусловом интеграције обе земље у ЕУ.

Харадинај, који се још прошле године – као опозициони политичар – жестоко борио против тог захтева, сада је појео креду и прави се да је “реалан политичар”.

Његов некадашњи партнер у коалицији, председник Покрета за самоопредељење Аљбин Курти, свим силама жели да спречи оснивање заједнице српских општина на Косову. Куртија већ сада Србија, ЕУ и САД сматрају главном сметњом, мада су млади на његовој страни, додаје лист.

С друге стране, Харадинајева влада је на климавим ногама. А Вучић може мирно да посматра унутрашњополитичке конфликте на Косову: они су добри по њега, пише Тагесцајтунг.

Дневник подсећа да Србија није признала независност Косова и додаје да то ни у догледној будућности неће морати да учини.

Ханделсблат пише да “српска мањина на Косову намерава да својим учешћем у новој влади спречи формирање армије” и додаје да ће Срби”спречити и друге одлуке албанске већине које су противне њиховим интересима”.

– Новоформирана косовска влада зависи од добре воље српских посланика у парламенту. Преко посланика које води Београд Србија је први пут добила директан утицај у Приштини. Косово на којем живе готово још само Албанци, од пре девет година је независно од Србије и сада га признаје 115 држава широм света. ЕУ већ годинама безуспешно покушава да посредује међју завађеним суседима – наводи лист.

 

Извор: ДW

БОНУС ВИДЕО