Здравље

ОПРЕЗ! Супстанце које Срби купују преко интернета да би изгледали лепше изазивају РАК И ИНФАРКТ

Опасни анаболички стероиди, који изазивају карцином, инфаркт и тешка обољења бубрега и јетре, продају се несметано преко огласа, интернета и Вајбера, упозоравају стручњаци. Ови смртоносни препарати, који служе за регулисање мишићне масе, могу се без проблема пронаћи у сваком већем граду, иако је њихова слободна продаја законом забрањена, пошто су опасни по здравље и живот.

Стручњаци наглашавају да су ови производи, осим што су сами по себи штетни, често још и неисправни, нетестирани и без декларације, чиме се ризик у случају њиховог уношења у организам само повећава.

Анаболички стероиди, али и разни сумњиви препарати који служе за мршављење или регулацију метаболизма, могу се купити обичним позивом на телефон остављен на уличном огласу, али и преко опскурних интернет сајтова или полузатворених Вајбер група. Директорка Андтидопинг агенције Милица Вукашиновић Весић истиче да оглашавање и продаја стероида апсолутно нису легални и да то јасно регулисано Законом о спречавању допинга у спорту.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Чланови 38 и 39 тог закона кажу да се омогућавање коришћења допинг средстава кажњава затвором од шест месеци до 10 година. Са друге стране, производња и продаја забрањених допинг средстава подразумева казну од шест месеци до 12 година затвора. Стероиди су практично вештачки хормони који су врло штетне супстанце и никоме се не препоручују – наглашава Вукашиновић Весић.

Према њеним речима, анаболички стероиди изазивају озбиљне здравствене проблеме и могу бити кобни по живот.

– Између осталог, може доћи и до срчаног удара, карцинома јетре, различитих психоза, тешких обољења јетре и бубрега, неплодности, стравичних хормонских поромећаја попут раста груди мушкараца, длакавости код жена. Никада никоме не бисмо препоручили стероиде, јер су веома штетни по здравље, а у неким ситуацијама заиста могу довести до изненадне смрти – изричита је директорка Антидопинг агенције.

Специјалиста опште праксе, др Невенка Димитријевић, објашњава да је главно дејство оваквих препарата утицај на повећање запремине мишићне масе, што већина људи користи ван свих прописа.

– Узимање огромне количине суплемената на своју руку је опака игра са сопственим организмом. Употреба стероида и осталих препарата увећава и мишићну масу самог срца, што је јако опасно. Док тренирамо, може нам изгледати да је са нашим организмом све у реду, али чим се мало смањи тренинг, срчани мишић се опусти и нема снаге да обавља основну животну функцију – да пумпа крв.

Настају тешки проблеми попут високог притиска, лупања и убрзаног рада срца, па све до срчаног удара и смрти – објашњава др Димитријевић.

Председник Националне организације потрошача, Горан Поповић истиче да је 90 одсто препарата који се продају путем интернета неисправно и да тржишна инспекција под хитно мора ствар да узме у своје руке, јер се нелегалном продајом директно угрожава здравље људи.

– Интернет огласи су преплављени продајом стероида, анаболика, хормона, препарата за мршављење, по ценама од 20 до 80 евра. Они обично немају декларацију, не зна им се порекло, нису тестирани, нити су лабораторијски испитани. Служе као мамац за наивне младиће који би преко ноћи да постану згодни и набилдовани, али и жене које хоће извајано тело за пар дана. А уз све то не размишљају о последицама – открива Паповић.

Извор: Srbija Danas/Informer
БОНУС ВИДЕО:

https://www.youtube.com/watch?v=WYQUfs5njUE