Србија

ПЛАН ВЛАСТИ: Парламент ће бирати председника државе!

План Александра Вучића је да се у Устав Србије убаци одредба по којој би Народна скупштина бирала председника државе, а не као што је сада случај да га бирају грађани на председничким изборима, незванично сазнаје Данас од извора блиских власти, поводом најављене измене највишег правног акта у земљи.

Како истичу наши саговорници, у преамбули Устава, која се тиче Косова, стајало би да је Косово и Метохија саставни део Србије, на чијој се територији се тренутно не примењују закони Србије. Према речима наших извора, управо су ово две одредбе о којима се у претходном периоду највише расправља у врху власти. Међутим, додају, да ипак о свему одлучује председник Вучић, те да је могуће да ове две одредбе неће баш дословце бити овакве.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Подсетимо, Вучић је одмах по ступању на председничку дужност истакао потребу за променом Устава, и то као приоритетну. „Говорио сам и о неопходности унутрашњег дијалога по питању и Уставних промена и нашег односа према КиМ, који са једне стране не сме да буде прожето искључиво митским приступом, али са друге стране ни приступом – лако ћемо да се одрекнемо свега што нам припада. То мора да буде озбиљна дискусија, на аргументима заснована“, рекао је пре неколико месеци Вучић, а пренео РТС.

Он је тада изјавио да је за промену Устава по захтевима Европе важно најпре мењати одредбе о правосуђу, те да је споран и део који се тиче система власти, као и одредбе о људским правима. Предлог за промену могу дати председник, Влада, трећина посланика или 150.000 бирача, а за усвајање потребне су две трећине посланика. Међутим, о промени преамбуле, уставног принципа или организације власти, одлучују грађани, на референдуму.

 

Извор: danas.rs