Издвајамо Русија Свет

РУСИ РАДИКАЛНО УСАВРШИЛИ МОЋНИ „ИСКАНДЕР“: Нове ракете ће моћи да РАЗАРАЈУ И ПОД ЗЕМЉОМ!(ВИДЕО)

Нова модификација балистичке ракете за систем Искандер се чак може користити како би продрла под земљу и како би уништила утврђења или ојачане темеље контролних пунктова непријатеља

Министарство одбране Русије одобрило је план модернизације оперативно-тактичких ракетних комплекса Искандер М. Очекује се да ће те системе у различитим модификацијама руска војска користити у наредних 20-30 година, изјавио је новинарима главни инжењер „Конструкторског бироа за производњу машина“ Валериј Кашин.

– Настављамо конструкторски рад на стварању нових ракета за комплекс Искандер М. Он се стално развија. Направљено је још неколико типова ракета. Оне се споља не разликују, али унутра – кардинално. Тренутно има седам врста ракета, а може да има и више – рекао је Кашин.

Игор Коротченко, војни експерт и главни уредник часописа „Национална одбрана“, за Спутњик истиче да Искандер и даље спада у одбрамбено оружје, без обзира на све нове модификације ракета.

– Комплекс Искандер је високопрецизан ракетни комплекс који не нарушава ниједан постојећи споразум који је Русија потписала, конкретно најпре мислим на Споразум о смањењу броја ракета средњег и малог домета, који је на снази још од 1987. године.

Војни експерт Дмитриј Корњев, главни уредник портала „МилитарyРуссиа.ру“, за Спутњик објашњава да се суштина савремених руских ракетних комплекса састоји у томе да се на једну ракету, зависно од потребе, могу постављати различите бојеве главе, као и разни системи навођења.

– На балистичким ракетама користе се касетне бојеве главе, а може бити постављена и високоексплозивна бојева глава. За тако напредан систем као што је Искандер било би чудно да не постоји и бојева глава са нуклеарним пуњењем. Слична ситуација је и са крстарећим ракетама које се такође могу испаљивати са тог система.

Корњев наглашава да се пре одређеног времена појавила и нова модификација балистичке ракете за систем Искандер, која се чак може користити како би продрла под земљу и како би уништила утврђења или ојачане темеље контролних пунктова непријатеља.

Саговорник Спутњика истиче да иако је главни инжењер Кашин говорио о модернизацији и о два нова типа ракета, оне свакако по својој природи не излазе ван оквира ових споразума које је Москва потписала са Вашингтоном.

– Највероватније се овде ради о модификацијама већ постојећих типова ракета, могуће да су у питању нови мотори. Нажалост, још не знамо све детаље новина о којима је Кашин говорио – објашњава војни аналитичар.

Ако би пак због промене односа снага или некаквог непредвиђеног конфликта Русија морала да напусти Споразум о смањењу броја ракета средњег и малог домета, тада би, хипотетички гледано, могле да буду чак лансиране и ракете далеког домета, јер за то већ сада постоје техничке могућности и то га чини јединственим таквим системом на свету, додаје Корњев.

– Искандер је универзални и вишенаменски систем са којег се могу испаљивати крстареће и балистичке ракете, што омогућава да се тај систем користи како у локаним конфликтима, тако и у високопрецизним операцијама, али и у случају масовног конфликта и великог рата. То том систему даје велику флексибилност – објашњава Корњев.

Искандер М може да уништава непријатељске ракетне системе, вишецевне ракетне бацаче, далекометну артиљерију, командна места и чворишта везе, авионе и хеликоптере на аеродромима, на растојањима до 500 километара. Искандери су стога, како кажу познаваоци, својеврсни гаранти равнотеже снага у Европи.

Министарство одбране Русије са поносом указује да Искандер М на Западу, а и у свету у целини, нема премца у својој класи по прецизности погађања, разорној моћи, краткој припреми за гађање, као ни по осталим параметрима.

Подсетимо, Русија је распоредила мобилне балистичке ракетне системе кратког домета Искандер М у Калињинграду у октобру 2016. године, као одговор на одлуку НАТО-а да пошаље четири мултинационалне борбене групе и додатну војну опрему у Естонију, Летонију, Литванију и Пољску.

Извор: rs.sputniknews.com
БОНУС ВИДЕО: