Русија Свет Србија

ТРАМПОВ ПЛАН: Изгурати Русе са Балкана

Фото: Јутјуб

Шта се крије иза припрема за америчку медијску офанзиву против Кремља: Вашингтону смета и што слаби утицај западних медија. Анђелковић: Ово је јачање антируске кампање

 АМЕРИЧКА глобална медијска офанзива против руског утицаја, која ће се добрим делом ломити и у Србији, биће праћена и јачим политичким притисцима Запада да се дистанцирамо од Русије, сазнају „Новости“.

Вашингтон у последње време појачава настојања да истисне Русију са Балкана, а Србију посматра као њено најјаче упориште у региону. Американцима посебно смета јачање руске меке моћи у региону које је видљиво кроз све веће присуство у медијима и култури, јер је Запад у овим областима деценијама био доминантан.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бивша председница УНС и добар познавалац политике САД Љиљана Смајловић каже, за „Новости“, да Москва у Србији има Спутњик, а да су Глас Америке и Радио Слободна Европа последњих година изгубили на утицају:

– Запад покушава нешто ново. Не раде то само због нас, то је дугорочнија стратегија, суштина је њихова борба против Путина.

Смајловићева истиче да се утицај одувек купује новцем, а да је Србија земља сиромашних новинара:

– Али то није једини разлог што ће амерички новац код нас увек пасти на плодно тле. У периоду отпора Милошевићевом режиму, америчка помоћ медијима је у добром делу јавности постала савршено легитимна. Штавише, од 2000. малтене сви наши политички лидери такмиче се у томе ко ће од њих бити прихватљивији Американцима. Ако се политичари отимају о ту подршку, неће имати образа да критикују новинаре који раде то исто. На основу чега да их стигматизују?

Како су „Новости“ писале, Конгрес САД је издвојио 250 милиона долара за финансирање Фонда за супротстављање руском утицају током наредне две године, а део тог новца стићи ће и у Србију преко неколико невладиних и медијских организација.

Политички аналитичар Драгољуб Анђелковић каже да се интереси великих сила непрекидно преламају на нашем простору:

– После победе Трампа, САД су се мало пасивизирале, али полако се враћа та смерница да воде изразито антируску кампању. На простору Балкана она је врло јака у Црној Гори и Македонији, а биће све јача и у Србији. Ми морамо да избалансирамо позицију између утицајних сила и да водимо рачуна да су, ипак, односи са Русијом приоритет, јер без ње нема Републике Српске, нити одбране Косова.

ЖИВУЛОВИЋ: НЕМАМО НИШТА СА НОВЦЕМ

МЕЂУ организацијама преко којих би САД требало да пласирају новац, према нашим информацијама, јесте и Атлантски савет. Председник српског огранка ове организације Владан Живуловић каже да они са тим немају везе и да се баве пружањем подршке институцијама Србије у НАТО интеграцијама.

– Можда је реч о Атлантском савету из САД, који нам је сестринска организација, али са њом нисмо имали заједничке пројекте. Немамо финансијске контакте са установама САД које деле новац и буквално се крпимо да преживимо.

 

Извор: Novosti.rs