Издвајамо Србија

Усташе отимале децу од српских мајки а онда им је БАКА МИЛКА одговорила – ЦЕО ЛОГОР ЗАНЕМЕО

Стара 65 година, родом из Турјака код Босанске Градишке. Спада у ред највећих хероина које су прошле кроз капије староградишког логора.

Ова поносна старица је у љето 1942. године заробљена са осталим српским становништвом Козаре и дотерана са двогодишњим унуком Луком у Логор V – Стара Градишка.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Када је почело отимање деце од њихових мајки, бака Милка држала је свог унука у наручју и није хтела да га пусти из загрљаја.

Када су јој усташе коначно истргле двогодишњег унука Луку из загрљаја она, онако обучена у народну ношњу са бошчом и забрађена у велику белу мараму, растргла је своју блузу и показала своје старачке груди говорећи усташким зликовцима како су те њене груди подојиле шест јунака и неко од њих ће је већ осветити.

Усташе су је одмах пред занемелом масом мајки и дјеце са Козаре искасапили у комаде у једном бетонском кориту ( сведочење Драгоје Лукића, нашег познатог истраживача страдања деце у НДХ, који је само за Турјак установио 349 уморене деце по разним логорима и стратиштима НДХ).

 

Извор: Marko Ručnov, Zašto Jasenovac, Beograd, 2001.

ПРИРЕДИЛА: Редакција, srbiubih.com