Занимљивости Издвајамо

ЦЕЛА СФРЈ ЈЕ ПЛАКАЛА А ТИТО НИЈЕ УМРО 4. МАЈА: Југославију су лагали месецима! (ВИДЕО)

„Умро је друг Тито!“, реченица је коју је пре тачно 37 година са сузама у очима на ТВ Дневнику изговорио спикер Миодраг Здравковић!

Сви у СФРЈ су плакали, била је то права трагедија, иако се знало да је Јосип Броз тешко болестан. Годинама касније, до дана данашњег, више историчара, биографа, али и теоретичара завере упорно је износило идеју да је највећи син наших народа и народности заправо преминуо месецима пре 4. маја!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Смрт у фебруару

„Јосип Броз Тито је умро“ је порука коју је Савет за одбрану уставног поретка СФРЈ, наводно, у највећој тајности још 14. фебруара 1980. године упутио разарачу „Сплит“, који се налазио у водама Црног мора. Убрзо је повучена, а као разлог се наводи то што су лекари, према неким тврдњама, већ клинички мртвог Броза прикључили на апарате док државни врх не одлучи шта да се ради након његове смрти и како да се сачува стабилност у земљи. Клинички центар у Љубљани наводно је само чекао шифровану поруку „Утакмица је почела“, која је означавала тренутак да се јавности саопшти чињеница да је Тито мртав. Међутим, по теоријама, председник СФРЈ није издржао и наводно је умро пред зору 19. фебруара 1980.

Без Јованке

Све теорије завере оповргава проф. др Предраг Лалевић, анестезиолог и хирург који је 16 година бринуо о Титовом здрављу.

– Време које смо онда објавили као време Титове смрти тачно је у секунду. Тада је умро, а све остало су глупости. Лично сам му искључио апарате. Био сам његов лекар од 1964. па до смрти, и сећам се само лепих ствари – каже Лалевић за Курир и потврђује да Јованка ниједном није посетила Тита у болници у Љубљани.

Ко је заправо био Тито?

ИЗА КУЛИСА

Размажени светски лидери на сахрани

Председник Северне Кореје Ким Ил Сунг никако није хтео да одседне у хотелу „Интерконтинентал“, рекавши да не жели да буде међу капиталистима, па је на крају завршио у згради корејске амбасаде

Руси нису хтели ни да чују да авион њиховог лидера Леонида Брежњева слети било где осим на аеродром у Батајници

Ирачки председник Садам Хусеин био је упоран у захтеву да његов авион мора да слети и остане на Сурчину, а за себе и пратњу запосео је цео спрат хотела чији је део био предвиђен и за пољског председника

Индира Ганди, кад је чула да Титовој супрузи неће бити дозвољено да присуствује сахрани, одбила је да допутује у Београд, све док није добила писмене гаранције од тадашњих служби безбедности СФРЈ да ће и Јованка доћи

Амерички председник Џими Картер је у последњем тренутку одлучио да не дође на Титову сахрану како би избегао сусрет са совјетским вођом Леонидом Брежњевом, али послао је своју мајку

Француски председник Жискар Дестен није дошао на Титову сахрану, већ је отишао на франкофонску конференцију у Ници, због чега се нашао на мети критика тамошњих медија.

Хроничари су забележили и да је немачки канцелар Хелмут Шмит био нервозан због дуге изложености врућини и сунцу на сахрани.

Сматрало се да је на сахрани посебна част била одата Брежњеву, јер су га домаћини возили у Титовом „мерцедесу“ са шестора врата.

Чарли Чаплин је крив

Тито сахрањен два путаУ време Титове болести у Америци су уцењивачи украли посмртне остатке Чарлија Чаплина, па су организатори Титове сахране желели да поставе што тежу мермерну плочу како се то не би десило с Брозовим остацима.

– Било је јасно да се плоча од девет метара може поставити на гроб само помоћу дизалице, а тако дуготрајан и неизвестан чин не би био баш ефектан пред светским камерама. Одлучили смо да уместо праве надгробне плоче ставимо „маску“, такође мермерну, али знатно лакшу – рекао је инжењер гробнице Драгомир Гавриловић, који је додао да се финишу сахране приступило 8. маја, око16.30 часова, кад су државници отишли, а камере се угасиле.

РЕКЛИ СУ О ТИТУ

Дејвид Рокфелер
Тито је био велики ратни лидер, који је основао нову Југославију у духу братства и јединства. Дао је огроман допринос миру у свету, што ће трајати у будућности.

Френклин Д. Рузвелт
Титова одлука да се бори против нациста прекретница је у историји Другог светског рата.

Хајнрих Химлер
Тито је наш непријатељ, али ја бих волео да имамо туце таквих људи у Немачкој, људи који би били вође и који би имали такву одлучност и тако чврсте живце да се никада не предају, иако су потпуно опкољени.

Шарл де Гол
Тито је борац који је, упркос најтежим околностима, изнео победу. Он је легендарни јунак.

Ричард Никсон
Тито је лидер који има своје принципе, смисао за хумор, сјајно памћење, и он се нас Американаца не боји!Нил

Армстронг
Председник Тито је човек који је разарање и рат претворио у стварање и мир.

Неподношљиви притисак
Тито бежао од Јованке у тоалет

Никола Љубичић, бивши савезни министар одбране, тврдио је да је Јованка на Тита вршила неподношљив притисак, толико да је од ње бежао чак и у купатило.

Тито се у неколико наврата жалио како га Јованка Броз ноћу малтретира, како долази у његову спаваћу собу и целу ноћ врши притисак на њега у погледу кадровских и других питања не допуштајући му да спава, да повремено директно вређа и њега, те да је често присиљен да се закључа у купатило и тако дочека јутро.

Александар Матуновић

Јованка и Броз се потукли због масерке

Александар Матуновић, лични лекар Јосипа Броза, сведочио је да је Јованка Броз имала снажне нападе љубоморе. Посебну главобољу задавале су јој две масерке, сестре Грбић, које је Тито необично волео. Због једне од њих између Тита и ње дошло је до физичког обрачуна.

Кад сам ушао, у дневној соби сам затекао Јованку уплакану и тужну. Само ми је рекла да је Тито у спаваћој соби. Затекао сам га у кревету, зајапуреног лица. Рекао ми је да је другарица Јованка погрдним речима избацила физиотерапеуткињу Даријану. Хтела је да се физички обрачуна с њом, а он је морао да се постави између њих да би заштитио Даријану – објашњавао је Матуновћ.

Ко је био
Рус, Јеврејин, Пољак?

Тито је говорио немачки, руски, чешки и енглески, а делимично пољски, есперанто и киргиски језик. Говорило се да је Рус, Пољак јеврејског порекла, Јеврејин, руски Немац и Италијан. Многи су тврдили и да је руски шпијун, док су други тврдили да се бавио обавештајним радом за Пољаке.

ФБИ белешке

„Прави“ Тито није имао два прста, заменио га рус

.: Маријан Џон Маркул, пореклом из Ливна у БиХ, америчком ФБИ је 1955. испричао да је приликом сусрета с Титом 1953. приметио да има по пет прстију на свакој руци, док је, како Маркул тврди, „прави“ Тито изгубио средњи прст и кажипрст леве руке. Маркул је истакао и да је „лажни“ Тито, за разлику од „правог“, кога је упознао двадесетих година, био образован и одлично свирао клавир. Истакао је и да је Броз био висок око 180, док је особа с којом је разговарао имала тек 160 центиметара и говорила с благим руским нагласком. Маркул је тврдио да је прави Тито нестао у Русији 1937, а да је особа која се представљала као он заправо био руски генерал Николај Лебедев.

Стаљин покушао да га убије 22 пута
Тито: Послаћу једног убицу, други не треба

Совјетски лидер Јосиф Стаљин наводно је чак 22 пута покушао да убије Броза – слао је у СФРЈ убице, делегирао лекаре са задатком да отрују Тита, ангажовао тадашњег амбасадора Костарике у Југославији да зарази Маршала кугом, поклонио му кутију за накит из које је излазио смртоносни гас…

– Престани да шаљеш убице да ме ликвидирају. Већ смо заробили њих пет… Уколико не престанеш, послаћу ја једног за Москву. И неће ми требати други – наводно је Тито одбрусио Стаљину у писму.

 

Аутор: С. Томић, Р. Кантар

Извор: Курир.рс

БОНУС ВИДЕО