Регион

ШИПТАРИ У ШОКУ: Откривено да је највећи АЛБАНСКИ ЈУНАК, Ђурађ Кастриотић, познат као СКЕНДЕРБЕГ заправо – СРБИН!

Они који познају историју свакако знају да је Скендербег био највећи ‘албански’ јунак, а они који пију без сумње су чули за чувени коњак назван по овом великом јунаку. Али ко је заиста био Скендербег? Веровали или не, највећи јунак у историји Шиптара је био Србин.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Рођен је 1404. на северу данашње Албаније као Ђурађ Кастриотић (презиме је настало од грчке речи ‘кастро’ што значи дворац), од оца Јована и мајке Војиславе.

Имао је браћу Станишу, Репоша, Костадина и сестре Мару, Јелену, Ангелину и Влајку. Јован Кастриотић је са синовима често одлазио у Хиландар, а и новчано је помагао српски манастир на Светој Гори. Ђурађ је имао 18 година кад је одведен у јањичаре.

ОВО МАЛО КО ЗНА: Све хришћанске цркве на СВЕТУ, тачно у подне, ЗВОНЕ У ЧАСТ БЕОГРАДА! Ево због чега!

Турци су му дали име Искандер-бег, а касније је то постало Скендербег. Пуних двадесет година је ратовао за Турке и израстао у великог војсковођу. А онда је побегао. Са 300 најбољих ратника је напустио турску војску и вратио се у родни крај. Одрекао се ислама и вратио на православље.

Следећих 20 година се борио против Турака и све до његове смрти они нису могли да ‘привире’ у те крајеве. Тек кад је умро, Турци су освојили Албанију. Како се догодило да је велики српски војсковођа постао највећи албански јунак? Свакако се сећате наше епске песме ‘Зидање Скадра’, Скадар је некад био српски град. Док су Срби подизали градове, Шиптари су по брдима чували овце.

А за време цара Душана, српска власт се проширила на целу Албанију, јер се српска држава простирала до Пелопонеза у Грчкој. А онда, крајем 19. века, долази до ‘националног буђења’ код Албанаца. Да би хомогенизовали многобројна албанска племена био им је потребан велики јунак око кога ће се сви окупити. Али кога наћи? Обрни-окрени, али јунака међу Шиптарима нема. А онда су се досетили.

Ако га већ немамо, узећемо туђег. Уосталом, он је живео у Албанији, дакле од њега ћемо направити Албанца. Уместо српских имена, и њему и целој породици су дали албанска и тако је Ђурађ Кастриотић постао Ђерђ Кастриоти и њихов највећи јунак. Ђурађ је имао свој (српски) грб и заставу, са двоглавим орлом, Шиптари су чак и то копирали и данас је то албанска застава.

МОЛИТВА ЗА ДАНАШЊИ ДАН: Ако немате среће и мислите да су вам сви окренули леђа, данас изговорите ОВЕ МОЋНЕ РЕЧИ!

Главни трг у Тирани се зове Трг Скендербега, и на њему се налази његов споменик. Недавно су споменици подигнути и у Приштини, Скопљу и другим градовима… Додуше, данас и сами Албанци знају истину и зато су у великој дилеми: Да ли да их граде или руше? Звучи невероватно, али је тако.

 

Извор: Bktvnews.com/srpski glas