Издвајамо Србија

ЈОВАНОВИЋ: У Приштини смо 1999. побили све што смо могли! Вучић има већу власт него Немци 1941-е али неће још дуго!

– Вучић има више власти него Немци кад су окупирали Србију 1941. године. Али, неће ни он још дуго – каже лидер ЛДП у више него занимљивом интервјуу

Лидер ЛДП једна је од контроверзнијих фигура српске политике. Иако су му многи предвиђали бриљантну политичку каријеру, остао је на ивици цензуса, с тек понеким од својих бројних, вишегодишњих сарадника.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Чеда и даље бије своје политичке битке, у паузама крстарења на Јадрану или на Сави, на свом броду-јахти, односно освајања планинских врхова Јужне Америке. И даље сматра да има одговор на свако питање, осим можда на оно како је могуће да је данас ту где јесте, маргинална појава у српској политици наспрам популиста који владају, од којих је показивао много више дара и талента за бављење политиком.

Један од њих је и Александар Вучић, а Јовановић у разговору за последњи број Недељника најпре одговора на то питање: да ли је огорчен што се бори за цензус док Вучић неприкосновено влада Србијом:

– Мени политика није читав живот као Вучићу, па зато и немам разлога да будем огорчен. Ја своје страхове контролишем, а њега лимитирају, па зато људима не говори истину… То је лоша политика, али без ње не би имао 60 одсто подршке.

Причао је Јовановић још многе занимљиве ствари у овом интервјуу, ево само неких:

– Ми имамо два српска лидера – Додика и Вучића. При чему не могу један другог да поднесу.

– Мени је бескрајно глупо то што раде јанковић, Тадић, готово сви, та лавина глупости којом се одбацује Вучићев позив на разговор око Косова.

– Косово нам пружа прилику да у зауставном времену избегнемо судбину народа који нестаје.

– За то смо у највећој мери сами криви. Као и онда кад смо убили Ђинђића и вратили се да живимо четвороношке. Шта ми данас има да причамо о Косову кад није имало шта да се прича ни пре 10 година? А и тад је било касно.

– Цео живот слушам само лавеж и кевтање оних који су на власти – лавеж кад дођу, кевтање кад одлазе.

– Никог ја нисам питао шта треба да се ради кад се Милошевић затворио у кућу са својим џелатима, него сам сео у кола и отишао тамо да то решим.

– Првог дана рата 1999. отишли смо и поубијали у Приштини све што је било нормално. Улазили смо члановима комитета за људска права у куће и извлачили из станова очеве и снове. Заклали смо Фехмија Аганија, побили пола породице Агима Чекуа. Свако има свог Харадинаја и неку своју јаму. И не може то тако вечито. Сад се то решава.

– И камен за купус зна да сам у праву око Косова.

– До септембра следеће године ми морамо да решимо косовску агонију или ће Американци и Европа то урадити без нас.

– Дођу и кажу: Вучићу, Харадинај ће бити премијер, преговараћеш с Тачијем и потписаћеш ово, а Срби ће ући у косовску владу. Ако нећеш, резултат је следећи: Харадинај је премијер, а од Срба на Косову остаће само гробови. Исто ће бити и с Републиком Српском.

– Овде ће урадити исто што и у Македонији: изломиће све оно што морају да ураде да би се осећали сигурно и оставиће један обогаљен народ да трули, да и најглупљег опомиње како пролазе они који се не прилагоде.

– Они су мене сместили у Вучићеву задњицу, мисле да ме тако жигошу. Нисам ја правио Вучића, направили су га Тадићева глупост и Томини комплекси.

– Шта ће ми власт? Ја сам после избора 2012. рекао да ако мора да се прави влада ДС-СПС-ЛДП, ја у тој влади не могу да будем.

– Ђинђић ми се једном поверио да ДС није странка за нас двојицу. Ја сам једини наследник Ђинђићевих непријатеља. Само нас двојицу није направио ДБ.

– Шта каже Саша Јанковић? Јавио му пријатељ из БИА да неће дочекати крај другог круга, јавио му пријатељ из БИА да не иде у Сребреницу, јавио му пријатељ из БИА да не иде на протесте… Како то мени ништа није јавио пријатељ из БИА? Мени, који сам „сурчинац“, „земунац“, револвераш српске политике, а никад у животу нисам помислио да идем у БИА стрељану, и то с Лончаром.

– Улога Саше Јанковића је завршена, опозиција у Србији нема лидера, опозиција заправо и не постоји.

– Цела Америка је успела да добаци до беживотне Хилари и гротескног Трампа. Где су сви ти сјајни, инспиративни људи? Држава Бафета, Гејтса, Џордана, Холивуда, рокенрола бирала је између те две појаве.

– Најбољи опис стања у ком се налазимо нису разговори Стоуна с Путином, већ Дачић који Трампу преко рамена гура насловну Информера, док америчка амбасадорка у УН виче: „фантастично“. Мислим да би било боље да је Дачић трампу дао фотке са свог интервјуа кад је новинарка пред њима била без гаћа.

– Ми имамо министра спољних послова којем сарадница преводи шта говори његов председник у УН. Дачић чак ни Вучића не разуме. И нама је то нормално. Или нам је нормалан Вучић који све то ради.

– Бели је једна здрава појава. Код нас су Вучић, Шуле, Јанковић политике без вредности, с тим што је код Јанковића најмање принципа и вредности.

– Вучић каже: морамо да решимо Косово. Па, ја то говорим цео живот! Зашто то није изговорио Тадић, него каже да би Београд горео? Па, нека гори! Као да овако неће горети.

– Ми смо се претворили у друштво које само себи ломи врат због фонтане на Славији или јарбола на Ушћу.

– Ми смо спржили једну земљу, читаве градове побили. То зло је овде у нама.

– Шта нормалан човек може да мисли о имбецилима из Херцеговачке улице? Али не могу да постанем већи имбецил од њих тако што ћу да уверавам људе да су они узрок свих наших проблема. Да су то дошли да руше Никола Петровић, Горан Веселиновић, Андреј Вучић или сам Вучић главом и брадом? То је парадигма нашег живота.

– Кад је држава постала диктатура? Тек кад је Саша Јанковић одслужио други мандат, и кад није успео да се с Вучићем договори за трећи или за место у Уставном суду.

– Неће Вучић још дуго. Он овако размишља: решим вам РС, решим вам Косово и онда ћете да ме отресете због неке Савамале, због Пинка и „Задруге“? А Вучић има и Путина за вратом, који му каже: па куд си кренуо, 90 одсто твиг народа неће тамо куда га ти водиш. Изгубиће се у том вртлогу.

– Који цензус је прешао Дуда Ивковић кад опроштајну утакмицу игра у Атини?

– Питање избора се у Србији свело на решавање егзистенцијалних и статусних проблема српских политичара.

– Шта може да мотивише Вучићеве бираче више него Јанковићева порука: „Завршићеш као Чаушеску“. Како су прошли они који су Чаушескуу пресудили.

– Кроз Сашу Јанковића се пролама тај његов его трип и ти провинцијални егзистенцијални мотиви, а наравно и потреба његових пријатеља из БИА који га увек посаветују шта да ради.

– Три живота сам згурао у својих 46 година и ниједан секунд нисам заборавио. Нисам као Душан Михајловић да одем на Повлен и тамо ћутим.

– Вучићу највише замерам што није у стању да апсорбује отров који нас једе. Он га рециклира.

– Стварно нећу да се расправљам са Сергејем Трифуновићем. То не радим ни у 3 ујутру кад се сретнемо у граду. Сви они боре се с Вучићем из 90-их само зато што сами нису способни да искораче из тог времена. Вучић је искорачио.

– Ово је много фаталније време од 90-их. Ми сад немамо потенцијале, људе и ресурсе које смо тад имали.

– Како ми доживљавамо слободу медија? Је л да уместо Вучића ми уређујемо Информер? Ко је направио те таблоиде?

– Чији је кадар Лабан? Вучићев? Није, тај Лабан је дошао из ДСС.

– У београдском СНС има више ДС него код Балше Божовића.

– Ја кад причам о НАТО, не причам јер се као Вулин палим на униформе или ови из Информера на ракете.

– Кад је следеће рокање, пошто га није било 20 година? Таман да нам деца стасају за пушку.
Извор: Недељник