ДАНАС СЛАВИМО СВЕТОГ АНДРЕЈА СТРАТИЛАТА: Ујутру обавезно урадите ОВО и сачувајте вашу децу од болести! – СРБИЈА ЈАВЉА

ДАНАС СЛАВИМО СВЕТОГ АНДРЕЈА СТРАТИЛАТА: Ујутру обавезно урадите ОВО и сачувајте вашу децу од болести!

Српска православна црква и верници данас славе светог мученика Андреја Стратилата.

Свети Андреј Статилат био је официр-трибун у римској војсци за време цара Максимијана. Пореклом је био из Сирије, али и службовао је тамо. Када су Персијанци војском угрозили Римско царство, тад је Андреју поверена војска против непријатеља.

Том приликом Андреј је проглашен за војводу – стратилата. Потајни хришћанин, мада још некрштен, Андреј се поуздао у Бога и од мноштва војника одабрао је само најбоље и пошао у бој. Пред битку рекао је својим војницима да ако сви буду призвали у помоћ једног јединог истинитог Бога, Христа Господа, непријатељи ће се као прах распрштати испред њих. Заиста, сви војници одушевљени Андрејем и његовом вером, призвали су у помоћ Христа и кренули у јуриш.

Персијска војска била је потпуно сравњена.

Када се победоносни Андреј вратио у Антиохију, завидљивци су га оптужили као хришћанина и царски намесник га је позвао на суд. Андреј је тад отворено изјавио своју веру у Христа. Намесник је одмах наредио мучење Андреја. Прво је наредио да се донесе гвоздени кревет, да се ужари и да се на њему жаром пече Андреј. Светац се молио Христу Богу да пошаље брзу помоћ и огањ је, по наређењу Божјем, одмах изгубио своју силу и није могао да нашкоди његовом телу.

После љутих мука намесник је Андреја бацио у тамницу и писао је цару у Рим. Знајући Андрејев углед у народу и у војци цар је наредио намеснику да пусти Андреја на слободу и да тражи другу прилику и разлог, а не веру, да га убије. Кроз Божје откровење Андреј је сазнао за ту цареву наредбу и повео је своје верне војнике, њих 2523, отишао са њима у Тарс Киликијски и ту их је све крстио Петар епископ.

Гоњен и ту од царских власти, Андреј се са својом дружином повукао далеко у јерменску планину Таврос. Једном кад су били на молитви, стигла их је римска војска и све их је посекла. Нико од њих није ни желео да се брани, јер су сви били жељни мученичке смрти за Христа.

Читај даље — 1 2

Loading...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: