Издвајамо Србија

ВУЧИЋ БАГЕРИСТИ КОЈИ ИМА ПЛАТУ 65.000 РСД: Шта очекујеш?

Мајданпек — Председник Србије Александар Вучић истакао је да се сада исплати имати руднике бакра и додао да је важно да имамо нашу руду због БДП-а.

Губитак „Гоше“ смањен за 32,7 одсто
На тај начин, како каже, нећемо губити, већ зарађивати велики новац.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вучић је, приликом обиласка површинског копа Рудника бакра Мајданпек – „Јужни ревир“, указао да данас тона бакра стаје 6.700 долара, а пре три године је била 4.000.

Председник Александар Вучић је рекао и да је на данашњи дан нам „јавни дуг, веровали или не, 64,4 одсто“. „Када сам постао премијер, био је 76 одсто“, истакао је Вучић

Он је указао да се прогнозира да ће цена расти на до 7.300 долара по тони, те навео да треба да се припремамо већ сада за пад цене бакра за неколико година.

Висока цена бакра отвара могућности да убрзамо сопствене реформе и улагања у Церово које је, како указује, за нас најважније.

Оценио је да ове године неће бити остварен раст по питању бакра за 12 одсто, али ће бити за 4.000 тона више, што је раст од седам до осам одсто, који представља напредак.

„Следеће године ако буде 7.000 до 7.500 тона више то ће бити од великог значаја за целу земљу“, нагласио је Вучић.

Осврнуо се и на запослене рекавши да је питао багеристу из рудника шта очекује, пошто он обавља веома одговоран и тежак посао.

„Он има плату од 65.000 динара. Надам се да ћемо одређеним променама и повећањима, пре свега у јавном сектору, достићи да просечна плата, која је данас 406 евра, ускоро буде на 450 евра. И то није довољно, али је боље од 350, колико је било пре три године“, казао је Вучић.

Рекао је да су раније владе доносиле одлуке да експлоатацију и истраживања руде дају странцима, те да је данас нешто више од 50 одсто наше руде у топионицима.

„Важно је да имамо нашу руду због БДП да не бисмо губили већ зарађивали велики новац“, подвукао је Вучић.

Он је истакао да данас имамо прилике да уложимо новац у оно од чега зарађујемо.

„РТБ Бор не би могао да плаћа било шта да није ова цена бакра. Морамо да се спремимо за тренутак када цена бакра буде неупоредиво нижа и зато сам за суштинску трансфорамицију. Држава ће помагати али новац мора паментно и добро бити утрошен“, објаснио је он.

Оценио је да је РТБ највећа фабрика на истоку Србије, али констатовао и да и даље у Мајданпеку имамо више радника у иностранству него у тој општини, те је и даље највећи проблем демографија нашег живља.

Захвалио се рударима за све што чине за будућност Србије, рекавши да је цео рад РТБ Бор важан за целу земљу.

Указао је да су машине које раде у Мајданпеку део договора постигнутог током посете Белорусији.

„Успели смо да нађемо врхунске машине које могу да носе 220 тона“, објаснио је Вучић.

Рекао је да је за склапање специјалних камиона, дампера, потребно седам дана, те да очекује да ће још више наших стручњака доћи из Техничке школе, коју је претходно посетио.