БОГ ЧУЈЕ СВЕ НАШЕ МОЛИТВЕ: Овај српски манастир важи за место у коме се редовно ДОГАЂАЈУ ЧУДА! – СРБИЈА ЈАВЉА

БОГ ЧУЈЕ СВЕ НАШЕ МОЛИТВЕ: Овај српски манастир важи за место у коме се редовно ДОГАЂАЈУ ЧУДА!

Прелиставајући историјске књиге и етнографске записе, можемо да приметимо да су приче о чудесном остварењу свих жеља биле заступљене у свим културама и у свим периодима прошлости.

У јужној Србији одавно влада веровање да је манастир на десној обали Јужне Мораве чудотворан, а да светац коме је посвећен испуњава све добронамерне молитве. Манастир Свети Роман је један од најстаријих српских манастира за које је везано веровање о остварењу свих жеља.

Пред српским историчарима и археолозима је био велики задатак да на веома оскудним материјалним изворима утврде време настанка овог манастира и догађаја који су се на том месту одвијали.

Мнастир се налази у близини Алексинца, а његови почеци и корени налазе се у далекој средњовековној прошлости. По причи многих свештених лица, ово здање датира с почетка 9. века, што значи да је старији и од Хиландара и од Жиче, Сопоћана, Грачанице и многих других.

Пошто многи подаци не постоје о овом светом месту, самим тим се не зна ко је саградио првобитно здање, односно ко је главни ктитор.

Садашња манастирска црква, иако скромног изгледа и величине, није оригинално здање. Због Османлија и њихових похода ово је њено друго или треће здање. Упркос свим потешкоћама, увек је зидана на истом месту, иако је више пута рушена, односно из темеља обнављана.

Читај даље — 1 2

Loading...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: