Издвајамо Србија

БРИСЕЛ СРБИЈИ СПРЕМА ПАКАО: Ево шта ће нам све тражити за улазак у ЕУ…

Pixabay.com

Европски парламент подржао је данас на пленарној седници у Стразбуру успостављање електронског система уласка и изласка (ЕЕС) за држављане „трећих земаља“, који би требало да убрза провере на спољним границама шенгенског простора. 

Како се наводи, нови заједнички електронски систем, који ће постати оперативан 2020. године, регистроваће информације о путницима из трећих земаља, укључујући име и презиме, отиске прстију, фотографију лица, време, датум и место уласка и изласка као и одбијања уласка у шенгенски простор, преноси Хина.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Систем ће се примењивати и за путнике којима је потребна виза за улазак у Шенген, као и за оне којима не требају визе, а требало би да омогући да се лако установи прекорачење допуштеног краткотрајног боравка, до 90 дана у раздобљу од шест месеци.

Подаци би требало да се чувају у периоду од три године, а за оне који прекорачују допуштени боравак пет година, а како се наводи моћи ће да се користе за превенцију, откривање и истрагу терористичких напада и других криминалних дела, а биће доступни граничним и визним властима у земљама чланицама.

Ево ко више НЕ МОРА да одлази на шалтер како би оверио здравствену картицу ЕЕС ће моћи да користе земље које у потпуности примењују шенгенска правила или земље чланице које су прошле шенгенску евалуацију и имају пасивни приступ Визном информацијском суставу (ВИС).

То значи да ће Бугарска и Румунија моћи да учествују у ЕЕС-у, а Хрватска ће то моћи након што успешно проде евалуацију.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Тањуг