Издвајамо Србија

ДРАМАТИЧНО! Никад страшнији притисак на српску независност: ЕВО ШТА АМЕРИКАНЦИ ЗАХТЕВАЈУ ОД СРБИЈЕ!

Америка тражи: 1. Признајте Косово! 2. Уведите санкције Русији 3. Дајте Западу контролу над тужиоцима и медијима 4. Ухапсите кривце за убиство браће Битићи 5. Решите паљење амбасаде САД

Амерички специјалац за Балкан, високи функционер Стејт департмента Брајан Хојт Ји испоставио је јуче Србији списак конкретних захтева САД.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је на састанку са председником Александром Вучићем рекао да Србија треба да што пре призна лажну државу Косово, да уведе санкције Русији и своју спољну политику потпуно усклади са политиком ЕУ. Хојт Ји је тражио и да Запад кроз надзорне функције добије пуну контролу над тужилаштвима, али и медијима у Србији (!?!), а на списку ‘америчких услова’ нашла су се и два стара захтева:

Нешто их жуља
САД не одговара независна Србија. Хоће да признамо Косово, да нас удаље од Русије и приближе НАТО пакту
Зоран Миливојевић, каријерни дипломата

Да се ухапсе кривци за убиство америчких држављана, албанске браће Битићи 1999. године, као и да се утврди ко је 2008. наредио и политички подржао паљење амбасаде САД у Београду.

Незапамћене уцене

Како сазнајемо, Вучић је на овом вероватно најтежем састанку од ступања на дужност председника америчком саговорнику поручио да је Србија суверена земља која не дозвољава никоме да се меша у њену унутрашњу политику и не пристаје ни на чије притиске.

Током нимало пријатног разговора у Председништву Србије, коме је присуствовао и амбасадор САД Кајл Скот, заменик помоћника америчког државног секретара хладнокрвно је изнео захтеве Вашингтона.

– Хојт Ји је дословце затражио да Србија прихвати територијални интегритет лажне државе Косово и призна њену независност (!?!). Он је такође поручио Вучићу да Србија не може да уђе у ЕУ док ‘истовремено једном ногом корача према Русији’. Изнео је и низ примедби на рачун стања у домаћем правосуђу и у медијима… Када му је Вучић предочио чврсте аргументе који демантују оптужбе српске опозиције о медијима и тужилаштву, Хојт Ји је своје примедбе повукао, али је наставио да инсистира на томе да Запад треба контролише тужилаштва и медије у Србији – преноси наш извор са састанка. Он додаје да је Вучић стрпљиво саслушао све поруке Хојта Јиа, а онда му озбиљно одговорио.

– Вучић му је рекао да Србију нико не може да условљава. Поручио му је да је Србија самостална држава која сама одлучује о својој унутрашњој и спољној политици – преноси саговорник Информера.

Јанковић и Јеремић јесу тражили кеш!Пропали председнички кандидати и самозвани лидери опозиције Вук Јеремић и Саша Јанковић начисто су јуче одлепили када је Информер објавио да су се на састанку са Хојтом Јиом заложили за ‘рат са Русијом’, односно да су тражили финансијску и медијску помоћ САД. Обојица су на Твитеру напали наш лист, а Јеремић је запретио и тужбом.

Информер има доказе да су њих двојица заиста од америчког функционера тражили кеш и да су подржали његов захтев да Србија уведе санкције Русији.

Да је Хојт Ји Вучићу спремио паклен састанак, било је јасно још у понедељак увече када је амерички изасланик на економском форуму у Београду поручио да „Србија не може да седи на две столице“ ако хоће у ЕУ.

НЕМАЊА ШАРОВИЋ
ПОСЛАНИК СРС

Брајан Хојт Ји је напао Србију тако што је рекао да нико не може бити ‘балансеро’. Спољна политика САД се темељи на томе да они одлучују, а да други спроводе.

Пре разговора с Вучићем, Хојт Ји се иначе састао и с премијерком Аном Брнабић и министарком грађевинарства Зораном Михајловић, која слови за америчког човека у Влади Србије, а најдуже је потрајао састанак с такозваним лидерима опозиције Сашом Јанковићем и Вуком Јеремићем. Овај двојац није пропустио прилику да најстрашније оцрни своју земљу, отворено тражећи медијску подршку, али и паре од Американаца за рушење Вучића!

– На састанку ком је присуствовао и лидер ЛДП Чедомир Јовановић, Јеремић и Јанковић су прво испљували Србију, у којој наводно владају диктатура и медијски мрак. Потом су од Хојта Јиа затражили да додатно притисне Вучића да се Србија одрекне веза с Москвом и Русији уведе санкције! Они су тражили да им Америка финансијски и медијски помогне како би срушили Вучића. Рекли су: Дајте нам паре и медије и срушићемо Вучића – преноси наш извор.

Безобразно и дрско

Да ће Америка покушати да максимално притисне Србију и натера је да промени политику, уверен је и каријерни дипломата Зоран Миливојевић.

– Јасно је да америчка администрација Србију посматра у контексту конфронтације са Русијом и да би јој јако значило да дође до удаљавања наше две земље. Њима никако не одговара неутрална и независна Србија. Они хоће да признамо независно Косово, да нас удаље од Русије и приближе НАТО пакту. Очигледно је да Запад жели да утиче и на наша унутрашња питања. Због тога је кључно да истрајемо и останемо на линији неутралности и независности… – наглашава Миливојевић.

Москва: Нико не може да подрива руско-српску сарадњу

Нико не може да спречи Београд да развија односе са Русијом на основу обостране добробити, оштро је јуче саопштило руско Министарство спољних послова коментаришући изјаве Брајана Хојт Јиа.

– Помоћник државног секретара САД упустио се у давање више провокативних изјава чији је циљ подривање руско-српске сарадње. Амерички дипломата је захтевао, директним речима, да Београд ревидира односе са Русијом и фокусира се само на своју сарадњу са ЕУ. Желимо да подсетимо да САД нису чланица ЕУ и вероватно зато не знају да многе земље чланице Уније одржавају плодну и свеобухватну сарадњу с Русијом на бази узајамне добробити. Позивамо америчке колеге да не намећу своје непријатељске и идеолошки обојене стереотипе, који подривају темеље међународне стабилности и сарадње на Балкану и у Европи уопште – закључило је руско министарство.

 

 

Извор: Информер.рс