Издвајамо Свет

КАТАЛОНИЈУ НЕ ДАЈУ, А КОСОВО ОТИМАЈУ: Шта је Продијева доктрина, која важи за ЕУ, али не и за Србију

Брисел брани свој став позивајући се на доктрину названу према некадашњем председнику Европске комисије Роману Продију

Председник Србије Александар Вучић одлучан је да укаже Европској унији на неправду која је учињена двоструким аршинима у међународној заједници. Београд не жели да ћути на ЕУ да су Каталонија и Косово неупоредиви, зато што Србија, за разлику од Шпаније, није чланица Уније. Наиме, извори Европске комисије кажу да се Брисел у случају Шпаније руководи тзв. „Продијевом доктрином“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Због политичког и правног нонсенса у који се заплео, тврдећи да је Косово посебан, специфичан случај, Брисел не жели да се ова тема даље продубљује. Зато су властима у Београду већ послати сигнали „да би било добро да се од писма одустане“, али се та опција у врху српске власти и не разматра.

Већ је формирана радна група за израду текста који ће премијерка Ана Брнабић уручити бриселским званичницима, а писмо ће бити послато и на адресе 22 државе Уније које су признале Косово.

У документу на којем раде генерални секретар председника Никола Селаковић, директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић и представници ресорних министарстава, ове државе биће позване да преиспитају свој став о КиМ и директно упитане: Да ли систем међународног права важи искључиво за земље ЕУ или за све?

Председник Вучић је после ставова ЕУ о Каталонији и Косову рекао да од Брисела не очекује ништа, али да очекује притиске да не шаље писмо.

Европска комисија каже да ће када буде добила писмо српских власти детаљно одговорити на питања поводом своје позиције када су у питању случајеви Косова и Каталоније.

– Када добијемо писмо, одговорићемо на њега. Можете бити сигурни да ће наш одговор бити добро припремљен и представљен. То је увек случај са нашим одговорима и не видим зашто би било ишта другачије у овом случају – изјавио је портпарол Европске комисије Александар Винтерштајн.

Европска комисија је у изјави за Тањуг одбацила оптужбу да се ради о дуплим стандардима у случају њихове оцене да се „случајеви Косова и Каталоније не могу поредити“.

У додатном објашњењу, извори Европске комисије за Тањуг наглашавају да се ЕУ у случају Шпаније руководи тзв. „Продијевом доктрином“, према којој се Унија не меша у унутрашња уставна питања земаља чланица.

Иста доктрина, названа према некадашњем председнику Европске комисије Роману Продију, каже да отцепљена терирорија може напустити државу чланицу ЕУ и постати поново део ЕУ само ако је независност стечена у складу са уставом земље чланице коју је напустила.

Када је Косово у питању, Европска комисија се позвала на закључке Савета министара ЕУ од 17. марта 2008. године када је договорена заједничка реакција на Косовску декларацију независности.

– Савет наглашава да је Косово суи генерис случај и напомиње да ће земље чланице, у складу са својим националним праксама и међународним правом, одлучивати о својим односима са Косовом – наводи се у закључку Савета министра ЕУ из 2008. године.

Коментаришући изјаву ЕК да је у случају Косова направљен преседан и да је то посебан случај, шеф српске дипломатије наводи да то не може тако, те да ће таквих случајева бити још у Европи.

– Али не желимо да се на Шпанији примени оно што се применило на Србији. То је основна порука- подвукао је Дачић.

Премијерка Србије Ана Брнабић најавила је да ће наредне недеље током своје посете Бриселу европским званичницима предати писмо у коме власти Србије захтевају одговоре на питања у вези са ставом Европске комисије у случајевима Косова и Каталоније.

 

 

Извор: Телеграф.рс