НА ПОМОЛУ „БРИСЕЛ 2“: Америчка столица са приштинске, а руска са београдске стране стола? – СРБИЈА ЈАВЉА

НА ПОМОЛУ „БРИСЕЛ 2“: Америчка столица са приштинске, а руска са београдске стране стола?

Кад самопроглашено Косово не може до столице у УН, што не би САД до оне за бриселским преговарачким столом Београда и Приштине, уз посредство ЕУ. Албански политичари на власти у Приштини рачунају да би им данас поновљена мантра о америчкој столици у Бриселу била од помоћи на предстојећим локалним изборима.

Таман када су се искобељали из ванредних парламентарних избора и, захваљујући српском корпусу, у Приштини формирали власт, концепцију о скорој фотељи у УН озбиљно је почела да поткопава реакција Запада на католонски покушај отцепљења од Шпаније. Та Каталонија им баш сада није била потребна. А за десетак дана ће им и локални избори.

После још једног неуспелог покушаја да се ове јесени дође до чланства у Интерполу и пропуштања термина за пријем у Унеско, који су уписани као дебео минус на конто приштинске власти, ето довољно разлога за „захтев“ Харадинаја да, уз посредника ЕУ, Београд и Приштину, и проверени им савезник САД добије столицу за преговарачким столом у Бриселу.

Приштински медији су данас пренели изјаву премијера Рамуша Харадинаја да је „немогуће наставити (бриселски) дијалог ако и Америка није за столом“ и да ће тамошња влада израдити нову платформу за дијалог са Београдом, о којој ће коначну оцену дати парламент. У суштини мало „тврђим“ тоном само је поновио оно што је косовски председник Хашим Тачи рекао још 31. августа.

Шта је изазвало данашње реаговање Харадинаја, Спутњик је питао доброг познаваоца косовске збиље, директора Радио Београда Миливоја Михајловића.

Он подсећа да та изјава долази недељу и по дана пред локалне изборе на Косову и Метохији, који ће вероватно променити политичку слику јужне покрајине што се тиче албанског политичког корпуса. Михајловић сматра да су Харадинај, Тачи и остали који су сада у власти пред великим искушењем и да ће доживети озбиљан пораз од покрета „Самоопредељење“.

„Ово је једна од оних изјава која би бирачима требало да пошаље сигнал да се Американци враћају у игру, да само што нису стекли ту такозвану потпуну независност Косова. Дакле, то је изјава за унутрашњу употребу“, оцена је Михајловића, који је мишљења да та изјава има и други аспект, да бираче колико може од Тачија окрене на Харадинајеву страну.

Она је усмерена против Тачија, недвосмислен је познавалац тамошњих прилика. То објашњава подсећајући на Харадинајеву изјаву да се не сме дозволити да их неко у парламенту изненади постигнутим споразумом. А то, јасно је, може да буде само Хашим Тачи, јер он иде у Брисел на разговоре.

Ипак, суштински се ради о још једном покушају опструирања бриселског дијалога, каже Михајловић.

Читај даље — 1 2

Loading...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: