Он је Ердоганова „десна рука“ и има ВАЖНУ ПОРУКУ ЗА СРБИЈУ – СРБИЈА ЈАВЉА

Он је Ердоганова „десна рука“ и има ВАЖНУ ПОРУКУ ЗА СРБИЈУ

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган стигао је у Београд у пратњи многољудне делегације, међу којима је и Ибрахим Калин, његова десна рука, главни саветник и портпарол или, како га Турци зову, трећи човек Турске.

 

Др Калин једини је политичар овлашћен да говори у име турског председника. У ексклузивном интервјуу за „Блиц“ испричао је да је посета Србији протекла у изванредној атмосфери и радује се плодовима склопљене сарадње који ће, како каже, врло брзо постати видљиви.

КИМ ОПЕТ НАБИЈА РОГОВЕ АМЕРИМА: Северна Кореја признала КРИМ КАО ДЕО РУСИЈЕ!

Како протиче посета?

– Отворили смо нова поглавља у односима Турске и Србије. Дискутовали смо о потреби да се продубе односи између две земље и о програму који укључује широку лепезу – економске односе, трговинску размену, инфраструктуру… до безбедносне сарадње, регионалних проблема, културних односа. Председник Вучић се одлично припремио за посету. Потписано је 16 споразума у уторак и у Новом Пазару су предвиђена још четири. Такође је показао и значајну топлину и гостопримство. Био је довољно љубазан да доведе цео свој кабинет на аеродром иако смо у поноћ слетели из Кијева. Чињеница и да су оба председника посетила Нови Пазар и срела се са муслиманском заједницом је веома важна јер показује да се муслиманској заједници у Србији поклања пажња. Србија се отвара према својим грађанима, али и према свету и Европи. У том контексту српско-турски односи добиће нови импулс.

Који споразум бисте издвојили као најважнији?

– Посебно бих издвојио уговор који спречава двоструко опорезивање и побољшава пословну околину за турске инвеститоре. То је подстицај да се више инвестира у Србију. У Србији већ послује пет-шест великих турских компанија које пружају посао за 2.000 српских радника. Повели смо више од 170 бизнисмена. То је широки спектар сектора, од инфраструктуре до енергије и телекомуникација, текстила… То показује велики интерес са турске стране. Имали смо и неколико културних споразума, за реновирање појединих историјских места, споразуме између министара иностраних послова, пољопривреде, економије… Поставили смо циљ – три милијарде долара трговинске размере у наредне две-три године и пет милијарди у наредних пет година.

А Турски ток?

– Турски ток је такође остварив у будућности, али најважнији су тренутно ТАНАП (трансанадолијски) и ТАП (трансјадрански), који су у фази завршетка. ТАНАП долази из Азербејџана, а ТАП иде скроз до Европе. Планирамо први трансфер гаса 2018. из ТАНАПА, и он је веома важан јер ће допремити гас из централне Азије у Турску, а даље у Европу. Бићемо срећни да будемо транспортна држава за енергију, што укључује и Србију. Јер мислим да је у интересу Србије да има различите изворе енергије.

Чули смо да вас је министар Дачић забављао песмом?

– Било је одлично. Веома живахно и шарено. И морам да вам кажем да смо, поред званичних певача и плесача, присуствовали и изванредном таленту вашег шефа дипломатије, који је певао песму „Осман ага“. Веома смо уживали.

Обишли сте Бајракли-џамију?

– Да, били смо на предивном Калемегдану. Хиљаде грађана дошло је да поздрави двојицу председника, то је заиста било лепо. Након тога смо отишли у Бајракли-џамију, провели смо тамо дивне тренутке, помолили смо се за мир за све и одатле смо отишли у турску пекару. Вучић нам се придружио, јели смо турске специјалитете.

Јесу ли као у Турској?

– Јесу, али морам да кажем да ми се више свиђа бурек у Београду него у Анкари. Када наши људи дођу овде или када Срби посећују Турску (прошле године имали смо око 90.000 српских туриста), осећају се као код куће. Наши људи осећају блискост и културну повезаност, и надам се да се Срби тако осећају у Турској.

Да ли се разговарало о позиву на дијалог о Косову?

Читај даље — 1 2

Loading...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: