ОПЕРАЦИЈА „STAY BEHIND“! БИВШИ САВЕТНИК ПЕНТАГОНА ОТКРИО: Тајна војска ЦИА без пардона УБИЈА ПОЛИТИЧАРЕ ПО СВЕТУ! – СРБИЈА ЈАВЉА

ОПЕРАЦИЈА „STAY BEHIND“! БИВШИ САВЕТНИК ПЕНТАГОНА ОТКРИО: Тајна војска ЦИА без пардона УБИЈА ПОЛИТИЧАРЕ ПО СВЕТУ!

Немачку јавност потресло је објављивање књиге која на светло дана износи неке од најпрљавијих тајни ЦИА из времена Хладног рата. Политичка убиства, прање новца, завере: свега овога има у књизи „У пауковој мрежи: Зашто су убијени Улоф Палме, Уве Баршел и Вилијам Колби“

 

У ексклузивном разговору за Спутњик, аутори ове књиге, бивши саветник Пентагона Роберт Харкави и новинар Патрик Баб, откривају како је настала ова књига-бомба.

ОВО ЈЕ НАЈВЕЋА ТАЈНА ЈЕЛЕНИНОГ УБИСТВА: Певачицу су убила ТРИ МУШКАРЦА?!

Баб и Харкави су имали приступ тајним документима седам обавештајних служби, разговарали су са бившим агентима и обављали токсиколошке анализе, а на основу тог материјала написали су књигу у којој описују убиства која је организовала ЦИА.

– Уве Баршел, Улоф Палме и Вилијам Колби су имали нешто заједничко – објашњава аутор књиге, телевизијски новинар Патрик Баб.

– Они су, сваки на свој начин, били повезани са питањима међународне трговине оружјем у оквиру афере ‘Иран контра’, односно са ЦИА и мрежом тајне војске НАТО-а под називом ‘Стеј бихајнд’ (Стаy бехинд) – објашњава Баб.

Према Бабовим речима, он је на расветљавању ових убистава радио заједно са политикологом и бившим саветником Пентагона Робертом Харкавијем неколико година, добивши и приступ тајним документима из чак седам обавештајних служби света, сарађујући са различитим пензионисаним агентима специјалних служби, као и хемичарима и токсиколозима.

Прошле недеље је у Берлину била одржана презентација ове књиге, коју описују као детективски роман. Па ипак, она је написана на основу реалних догађаја, односно тајних операција које су спроводиле строго чуване тајне структуре у оквиру специјалних служби, односно они људи који стоје иза многих сензационалних, али до данас неразјашњених убистава.

Палме – убиство које је починила тајна војска НАТО-а

Улоф Палме је у периоду од 1982. до 1986. године био премијер Шведске. Дана 29. фебруара 1986. године упуцан је насред улице у Стокхолму.

– Имамо протокол састанка радника штаба за планирање тајних операција у оквиру руководећег органа тајне војске НАТО-а под називом ‘Стеј бихајнд’, одржаног 15. децембра 1985. године. Из овог протокола се може закључити да су ЦИА и МИ-6, уз учешће ‘Стеј бихајнд’, планирали убиство Улофа Палмеа“.

Мрежа тајне војске „Стеј бихајнд“ формирана је током Хладног рата с циљем спровођења атентата и провокација у случају совјетске инвазије на Западну Европу, као и у случају евентуалног доласка радикално левичарских странака на власт на демократским изборима.

У случају убиства Палмеа, затражена је помоћ бившег тајног агента из Ирана који је својевремено прошао обуку ЦИА. Према његовим речима, мотив убиства би могао да буде то што се НАТО бринуо да ће Палме кренути путем сарадње са СССР-ом, као и то што се залагао за Европу без нуклеарног оружја.

Амерички војни тренер показује ирачком војнику како се користи колиматор за калибрацију цеви једног од тенкова „Абрамс“ током тренинга у основи комплексу Таји, где се налазе ирачке и америчке трупе.

– Говоримо о посебним операцијама специјалних служби. То су тајне операције. Палме, Баршел, Колби. У жаргону ЦИА, то се називало ‘сврсисходно убиство’. Део задатака се предавао ‘подизвођачима’. Тако се ‘мрсио’ траг и то су били покушаји да се сакрију било каква сведочанства или потврде о умешаности. Наручиоци су желели да се што више удаље од тих тема и задатака и да ‘подесе’ околности тако да немају никакве везе са тим – објашњава аутор.

Колби – Прво шеф ЦИА, а потом прање новца

Седамдесетих година прошлог века Вилијам Колби је био директор ЦИА, а погинуо је 1996. године. По званичној верзији то је била последица несрећног случаја.

– У Шведској, за коју је војна неутралност изнад свега важна, Вилијам Колби је направио тајну војску ‘Стеј бихајнд’ – говори Баб.

– Зато је до своје смрти он чувао своје контакте у Шведској. Један од тих људи је био агент ЦИА и члан тајне војске, али уз то и главни руководилац током истраге убиства Палмеа.

После повлачења са места шефа ЦИА, Колби је почео да ради као правник аустралијске банке „Нуган хенд“.

Читај даље — 1 2

Loading...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: