ПУТИНОВА ШАЛА ЗАЛЕДИЛА ХРВАТСКУ: Шкртицо из Сбербанке, одмах Загребу наплати дуг од 1,1 милијарду евра! – СРБИЈА ЈАВЉА

ПУТИНОВА ШАЛА ЗАЛЕДИЛА ХРВАТСКУ: Шкртицо из Сбербанке, одмах Загребу наплати дуг од 1,1 милијарду евра!

Руски председник Владимир Путин се на ручку с председницом Хрватске Колиндом Грабар-Китаровић, на ком је био и главни директор Сбербанке Херман Греф, интересовао за 1,1 милијарду евра колико „Агрокор“ дугује руским банкама. Штавише, поручио је Грефу да не шкртари и да реши проблем. Путинова шала, међутим, заледила је званични Загреб

Путин је у једном тренутку, током радног ручка, упитао Грефа колико износи дуг“ Агрокора“ према руским банкама и добио одговор да је реч о 1,1 милијарди евра.

– А колико годишње зарађује Сбербанка – интересовао се Путин, на шта му је Греф одговорио: „12 до 13 милијарди евра“.
Путин се на то насмејао и рекао: „Која шкртица, а проблем му је једна милијарда“. Након тога се обратио хрватском и руском амбасадору речима: „Па у чему је проблем, решите то одмах“.

Да се у Сочију и Москви разговарало о Агрокору, потврдила је и Колинда Грабар-Китаровић. Она је покушала да се извуче из непријатне ситуације понудивши помоћ у решавању тог проблема. Појаснила је и ставове хрватске владе.

– Наравно, лично не учествујем у решавању тог питања и не могу да преговарам у процесима како ће се то решити, али спремна сам да посредујем како год могу у разговорима између Сбербанке и овлашћених институција које то решавају – навела је хрватска председница.

За разлику од помирљиве изјаве хрватске председнице у Москви, из Брисела, где се тренутно налази, стигао је не баш дипломатски коментар хрватског премијера Андреја Пленковића, који је на питање новинара рекао да није стигао да се бави Сбербанком.

Не марећи што је хрватски концерн онолико дужан руској банци, стигао је да управо Сбербанку прозове за неконструктивност. Ваљда по систему да је напад најбоља одбрана, Пленковић каже да би било добро да Сбербанка буде једнако конструктивна као и друге банке које су раније давале кредите Агрокору.

По систему напад је најбоља одбрана, за хрватског премијера Андреја Пленковића Сбербанка, која као највећи кредитор Агрокора потражује 1,1 милијарду долара, кривац је што није конструктивна у покушају спасавања пропалог концерна.

Читај даље — 1 2

Loading...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: