Издвајамо Србија

СТИГЛО АЛАРМАНТНО УПОЗОРЕЊЕ ИЗ ЕУ: „Ибупрофен” изазива срчани и мождани удар

Уколико узимате веће дозе лекова чија је активна супстанца ибупрофен, будите опрезни јер постоји ризик од инфаркта или шлога!

Ово су најновије препоруке о коришћењу тог лека европског Комитета за процену ризика у области фармаковигиланце (ПРАЦ), а које су усвојене у Европској унији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, тај комитет је потврдио “мало повећање ризика од срчаног и можданог удара код пацијената који примењују дневне дозе “ибупрофена” од 2.400 милиграма или веће.

– Како би се смањио кардиоваскуларни ризик, потребно је избегавати високе дозе “ибупрофена” код пацијената с озбиљним срчаним или васкуларним стањима, као што су срчана слабост, срчане болести и проблеми с циркулацијом, или код пацијената који су имали срчани или мождани удар – навели су надлежни у ЕУ. Пошто “ибупрофен” спада у најпродаваније лекове у Србији и свету, исте информације стигле су и у Агенцију за лекове и медицинска средства. Док апотекари и лекари тврде да “немају никакве информације од Агенције о ’ибупрофену’”, у Агенцији за лекове кажу да су информације проследили.

– Ово најновије упозорење о коришћењу “ибупрофена” проследили смо лекарима и пацијентима. Саопштење о свему томе налази се и на нашем сајту – рекли су они за “Ало!”.

Прим. др Невенка Димитријевић, лекар опште медицине, каже за “Ало!” да званичне информације нису стигле, али да је упућена у ризике.
– У Агенцији добро знају да ми од њих не добијамо никаква директна обавештења. Знам све у вези са штетним деловањем “ибупрофена” јер редовно посећујем стручне сајтове и идем на конгресе. Своје знање примењујем у пракси јер је моја обавеза да пацијентима кажем да тај лек може да утиче на срце, крвне судове и да изазове акутно крварење у желуцу – каже др Димитријевић и додаје да је све то неопходно рећи јер је ибупрофен један од најчешћих састојака лекова који пацијенти купују против болова и температуре.

Нико не контролише колике се дозе узимају!

Вукосава Стевановић, апотекар из струковног Удружења “Апотекарско језгро”, навела је да је велики проблем у Србији што је лек с овом компонентом у слободној продаји. – Продаје се у дозама од 200, 400 и 600 милиграма. Ко ће да контролише пацијента који купи “ибупрофен” колико је тог лека попио? Ретко који апотекар пита пацијента да ли има неке кардиоваскуларне проблеме да би га упозорио на могућа нежељена дејства. “Ибупрофен” је најчешће коришћен лек из те групе нестероидних антиинфламаторних лекова. Уколико не пазе како га пију, он грађанима може да угрози здравље. Досад смо их упозоравали на крварење из желуца, а одсад би требало и на негативне ефекте можданог или срчаног удара – навела је она.

 

 

Извор: Ало.рс