Издвајамо Србија

АУТО БОМБА УМЕСТО „ФИЋЕ“: Хјундаи стиже у Србију?

Да ли би Мерцедес могао ускоро да преузме компанију Фијат Крајслер аутомобили Србија у Крагујевцу? И да ли је Хјундаи реална прича за Фијат?

– Котрља се ка Србији: Стиже ли нова ауто-фабрика?Повод за ту бомбастичну информацију била је скорашња посета „делегације Мерцедеса“, која је, како је наведено у новинским написима, посетила производне погоне крагујевачке фабрике аутомобила.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иако није наведен ни састав делегације, као ни разлог њене посете Крагујевцу, у делу домаће јавности намах је лансирана прича да Мерцедес планира да преузиме Фијатову фабрику у центру Шумадије.

Зашто само фабрику у Крагујевцу, а не целу Фијат Крајслер аутомобили групацију, што би с обзиром на величину немачког гиганта било далеко логичније, домаћи аналитичари нису образложили.

Нова верзија модела „500л“

Након пролетошње промоције рестилизације све три варијанте модела 500Л, Фијат ће тржишту понудити нову, четврту верзију тог модела која носи ознаку „Цитy Цросс“. Возило са тим пакетом има стилске детаље који га по дизајну чине сличнијим кросовер аутомобилима. Нова верзија ексклузивно ће се продавати на европским тржиштима, а аутомобил одликују повећано растојање од тла за 25 милиметара и 17-инчне алу фелне које долазе као стандардни део опреме.

О чему се заправо ради?

Група људи из Мерцедеса недавно је заиста посетила Фијатову фабрику у Крагујевцу, али су у питању били радници Мерцедесове фабрике у Мађарској који су у крагујевачку фабрику, колико је познато, дошли како би се упознали са појединим техничко-технолошким решењима у производном процесу ФЦА Србија, што, иначе, није неуобичајена пракса у ауто-индустрији. Још се прича о Мерцедесу није ни охладила, а појавила се нова која сведочи о преговорима групације Фијат Крајслер аутомобили са Хјундаијем, о чему су најпре известили јужнокорејски, а затим и амерички медији, међу којима и угледни Форбс.

ФЦА, како се наводи, тражи партнера првенствено „како би поделили трошкове развоја електричних и хибридних модела“, али и „како би ојачали“, што би им омогућило удруживање са Хјундаијем (иста аргументација навођена је и у текстовима у којима је најављивано да Кинези купују брендове Фијата и Крајслера, те да се производња култног Крајслеровог модела „Јееп“ (Џип) сели у Крагујевац).

Аналитичари, преносе инострани медији, сматрају да би ФЦА Корејцима омогућила опоравак на кинеском тржишту, где бележе пад услед кризе са Северном Корејом, али и напредак на европском тржишту, где је Фијат нарочито добро позициониран. Са друге стране, Хјундаи би за ФЦА значио бољу продају у САД, где се, између осталог, продаје и крагујевачки „фијат 500Л“.

Процењује се да је Хјундаи првенствено заинтересован да купи удео ФЦА који се односи на производњу кросовера и комерцијалних возила, па би управо крагујевачки 500Л могао да буде један од адута ФЦА у преговорима. Крагујевачки „велики фића“ се већ производи као једна врста кросовера у варијанти „цросс“, а и основна верзија модела ће се у продаји појавити наредне године. Ако се постигне договор, и крагујевачка фабрика би постала део нове групације коју би, поред Фијата и Крајслера, чинио и јужнокорејски Хјундаи, што би, како се претпоставља, отворило могућност производње електричних и хибридних модела у Србији.

За разлику од неоснованих тврдњи да Мерцедес преузима Фијатову фабрику у Крагујевцу и најава да другоразредна кинеска компанија купује најзначајније брендове Фијата и Крајслера, евентуално удруживање ФЦА групације и Хјундаија, сматрају упућени, никако није нереално. Извршни директор ФЦА Серђо Маркионе годинама уназад настоји да нађе још једног партнера компанији којој је на челу. У том контексту помињани су Пежо, Фолксваген, Џенерал моторс, а у последње време и Хјундаи, који је средином 90-их најозбиљније био заинтересован за некадашњу Заставину фабрику аутомобила, а од чије куповине је, као раније Рено, доцније Пежо и други, морао да одустане због санкција тадашњој СР Југославији.

Да ли ће Хјундаи у догледно време ипак, удруживањем са ФЦА групацијом, да дође у Крагујевац, остаје да се види.

 

Извор: Данас