Србија

ВУЧИЋ ПОРУЧИО ЕРДОГАНУ: Као што ви не дате, не дамо ни ми!

Србија осећа Турску као пријатеља, а ми смо пријатељи и Турске и турског народа, рекао је данас председник Александар Вучић на заједничкој прес-конференцији са председником Реџепом Тајипом Ердоганом, и оценио да ће односи двеју земаља у будућности бити све бољи.

„Није ово 1389. година, ово је 2017. и желимо најбоље могуће односе са Турском“, изјавио је председник Вучић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Најбољи могући односи са Турском су од великог интереса и значаја за Србију“, рекао је српски председник.

Председник Србије је подсетио да је Србија била једна од првих земаља чији су званичници стали у одбрану уставног и демократског поретка Турске, исте вечери када је у тој земљи покушан пуч, који, како је приметио, сматра у неку руку највишим обликом терористичког акта.

Вучић је подсетио да су званични органи Србије стали на страну легално и легитимно изабраних органа Турске и председника Ердогана, не зато, нагласио је, што нам је нешто било потребно, већ зато што сматрамо да грађани само на изборима могу да одлуче о будућности.

„А не да то неко други чини, насиљем, или уз подршку страног фактора“, поручио је Вучић и додао да Србија увек изражава своје противљење било каквом насиљу или чак терористичком акту, како би се могло назвати оно што је покушано у Турској пре годину дана.

Он је подсетио и да је Србија увек изражавала саосећање са жртвама терористичких аката и спремност да се заједнички боримо против тероризма.

„У Србији никада нећете имати оне који ће правити пактове с противницима легално изабраних органа у Турској, јер сарадњу базирамо на сарадњи са вама, са онима које је народ изабрао“, додао је председник Вучић и нагласио:

„Немамо ништа ни са Гуленом, нити било ким другим“.

„Србија жели чисте односе и чисте руке у односима са државама“, рекао је српски председник.

„Као што ви не дате“, наставио је председник обраћајући се Ердогану, „да било ко угрози независност Турске, тако ни Србија то не дозвољава и инсистира на поштовању њене независности и поноса“.

„Зато, немојте ни да помислите или да сумњате да Србија може да учествује у било чему што је против одлука које су демократским путем донете у вашој земљи и против демократски изабраних органа“, рекао је Вучић и додао да је уверен да можемо да имамо најбоље могуће односе.

Ердоган: Желимо већу размену, подршка инвестирању у Србију

Ердоган је поручио да ће турским привредницима дати подршку за улагање у Србију, као и да су потписивањем 12 споразума у различитим областима направљени добри темељу за будућу сарадњу.

Такође, указао је да постоји простор за повећање трговинске размене Србије и Турске са садашњих 800 милиона долара.

Ердоган је истакао да су њих двојица, као и целе делегације имали данас веома плодотворне разговоре.

Он је подсетио да ће данас са Вучићем учествовати на Пословном форуму који окупља привреднике две земље и додао да су привредници који су из Турске такође у посети нашој земљи, дошли како би у се упознали са могућностима за нова улагања и инвестиције у Србији у наредном периоду.

„Даћу да ћу им подршку за улагање у Србију“, подвукао је Ердоган.

Он је указао да је обим трговинске размене између две земље сада 800 милиона долара и није на нивоу на којем бисмо желели да буде.

„До краја године могао би да пређе милијарду долара, али ни то није довољно, циљ је да размену подигнемо на три, односно пет милијарди долара у што краћем периоду“, назначио је турски председник.

Он је подвукао да је Турска посебно радила на пољу инфраструктуре, изградњи мостова, тунела и брзих железница, метроа, и да је за 15 година успела да направи 19.000 километара путева што је довело до повећња обима транспорта.

Председници Србије и Турске потписали су Заједничку политичку декларацију о оснивању високог Савета за сарадњу између Србије и Турске, а министри влада две земље након тога су потписали још 11 споразума.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић и турски министар економије Нихат Зејбекчи први су након својих председника потписали споразум, односно Ревизију споразума о слободној трговини између Србије и Турске.

rs.sputniknews.com