Свет

ГАДАФИЈА СУ ПРЕ 6 ГОДИНА МУЧИЛИ И СИЛОВАЛИ ШТАПОМ ДО СМРТИ: Али и данас одзвањају његове речи упућене Западу

Током 42 године своје владавине Моамер Гадафи је успео уз помоћ експлоатације нафте да уздигне заосталу пустињску Либију у државу с најбогатијим становништвом арапског Блиског истока

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Либијски револуционар и политичар Моамер Гадафи, познат и као пуковник Гадафи, владао је Либијом скоро 42 године. На данашњи дан пре пет година, зверски је убијен заједно са својим сином Мутасимом.

Средином фебруара 2011. су, недуго након масовних протеста, и рушења дотадашње власти у суседном Тунису и Египту, слични протести избили и у Либији, и прерасли у устанак током кога је, према извештајима арапских и западних медија, за неколико дана Гадафијев режим изгубио контролу над највећим делом земље.

ЕУ НАМ УВОДИ НОВО ПРАВИЛО ЗА ПУТОВАЊЕ У ЗЕМЉЕ ШЕНГЕНА: Срби морају да прођу проверу и ПЛАТЕ!

Гадафи је убијен 20. октобра 2011. док је покушавао да побегне из родног Сирта, а три дана касније је бивши побуњенички Национални прелазни савет (НТВ) прогласио “потпуно ослобођење” Либије и саопштио да је више од 30.000 људи погинуло у деветомесечној побуни с подршком НАТО која је почела као део “арапског пролећа”.

Током 42 године своје владавине Моамер Гадафи је успео уз помоћ експлоатације нафте да уздигне заосталу пустињску Либију у државу с најбогатијим становништвом арапског Блиског истока, односно Северне Африке која је представљала својеврсни Елдорадо за тамошње суседне државе, тако да у њој осим око 6 милиона Либијаца живело и више око 2 милиона регистрованих странаца.

Пет година након што је Гадафи заробљен и ликвидиран, Либија је и даље нестабилна при чему политичке и војне ривалске снаге саботирају одрживу државу и боре се против џихадиста, а житељи Триполија кажу да су исцрпљени несташицама струје, растом цена и недостатком новца, док се сукобљене власти и милиције боре за контролу над распарчаном земљом богатом нафтом.

Поједини Либијци истичу да се хаос у земљи шири као последица вишедеценијске лоше управе под некадашњим диктатором.

Као што то увек бива са мртвима, многи верују да је Моамер Гадафи и даље жив. Сумње да је мртав су почеле да се спомињу одмах након његовог убиства. Доста тога је остало нејасно око Гадафијеве смрти, због чега је организација Уједињених нација званично затражила истрагу јер би она могла да буде ратни злочин.

Алжирске новине су тврдиле тад да је жив и да је особа која је мучена и убијена Мајид Али Ал Андалус, који је већ од пре био познат по сличности са либијским вођом. Постоји и прича да је британска тајна обавештајна служба МИ6 направила тајни план како да Гадафи побегне у другу афричку државу која није била подвргнута међународном плану. Али, ови наводи и даље остају у домену теорија завере.

Многи се и даље сећају његовог последњег интервјуа, у којем је изнео „пророчанство“ које се већ остварило. Он је изнео своје језиво пророчанство када су наоружани побуњеници уз подршку НАТО граната, водили рат против њега.

– Ако уместо стабилне владе, која гарантује безбедност, ови милитанти повезани са Осамом бин Ладеном преузму контролу, Африканци ће масовно почети да долазе у Европу. Међу њима ће бити пуно терориста. Медитеран ће постати море хаоса и крвопролића – истакао је Гадафи.

– Милиони избеглица преплавиц́е европске границе и дефинитивно изненадити западне политичаре.

Подсетимо, Исламска држава тада није постојала, али је либијски лидер предвидео да ће терористи убрзо окупирати његову земљу и остале државе Блиског истока, одакле ће угрожавати Стари континент. То се све догодило после његове смрти.

Џихадисти су прво заузели трећину Ирака и Сирије а онда су се проширили на Либију, где имају упориште у источном граду Дерни. Месецима прете да ће на Европу послати пола милиона екстремиста, а њихове „резултате“ смо виђали у разним терористичким нападима широм Европе, посебно у Паризу, Бриселу и Ници.

Почетком ове године британски ББЦ објавио је, у репортажи новинара Габријела Гејтхауса, досад најчистији снимак последњих тренутака живота либијског лидера. У прилогу под називом „Лов на Гадафијев златни пиштољ“, извештач је дошао у посед видео-записа на ком је још једном приказан пуковник Гадафи, кога заробљеног у приколици држи разуларена група бораца либијске опозиције.

Серж Брамерц: „Младић био главни архитекта политике етничког чишћења у БиХ“

На фотографији се види Гадафи, који је очигледно тешко претучен. Глава му је у масницама, а уста крвава. Око њега је неконтролисана група наоружаних припадника опозиције, која урлајући прати аутомобил.

Извор: Telegraf.rs