Издвајамо Православље

ДАНАС СЛАВИМО МИХОЉДАН: Почиње права јесен, а ево шта никако не треба радити… (ВИДЕО)

Православни верници данас обележавају празник Светог Кирјака, у народу познатији и као Михољдан.

Према народном веровању, после Михољдана наступа права јесен која је календарски већ увелико почела.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Српска православна црква обележава празник светитеља и великог подвижника хришћанске вере Кирјака Отшелника који је у народу познат и као Михољдан, везан за смену лета и јесени. Према народном веровању, после Михољдана наступа права јесен која је календарски већ увелико почела.

Октобарски топли дани везани за овај народни и верски празник познати су као Михољско лето.

Према народном веровању људи на Михољдан не требају обављати кућне послове, усисавати, спремати и слично. Ово веровање се уврежило у народу због тога што треба прво посвршавати све послове напољу који не могу да чекају зиму и хладноћу.

Свети Кирјак је рођен у Коринту крајем четвртог века и за живота је сматран стубом хришћанства и узором монашких врлина.

Читајући Свето писмо, веома рано је почео да се диви устројству спасења људског рода, а жеља за духовним животом одвела га је у Јерусалим, где је ступио у манастир и добио почетна упутства о монашком животу.Боравио је у више манастира где се, посветивши се хришћанској вери, и борио против јереси.

Предање каже да је био крупан и снажан човек, иако је цео живот провео у строгом посту. Пред крај живота боравио је у монашкој обитељи Светог Харитона, где су монаси јели једанпут дневно, и то по заласку сунца.

Кирјака су монаси поштовали као исцелитеља и утешитеља болесних и невољних. Поживео је 109 година и упокојио се 557. у пустињи где је провео старост и последње године живота.

У православном календару се на овај празник помиње и освештање базилике Светог Михаила у околини Рима, што је и објашњење за назив празника.

Погледајте видео:

Извор: Курир/Србија јавља