Издвајамо Србија

ДОДИК: ЕУ је на примеру Каталоније показала двоструке стандарде „међународне заједнице“

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да је реакција званичног Брисела на референдум о независности, који је у недељу одржан у Каталонији, још једном на површину избацила сву непринципијелност и двоструке стандарде онога што се зове међународна заједница.

“Ако Каталонија не може на референдуму да каже жели ли да остане у саставу Шпаније, како је Косово без референдума, једном декларацијом, одлучило да није у саставу Србије? И како је Косово уз све противљење званичног Београда, добило признање одређеног броја држава, које то право оспоравају Каталонији”, упитао је Додик.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је рекао да је Каталонија показала да међународно право важи само за одабране и да ће бити примењивано селективно.

“Гледано и са историјског аспекта, Косово никада није смело да добије признања од држава које су то учиниле, јер је реч о српској територији коју су практично отели припадници албанске националне мањине. Сав апсурд унилатералног проглашења Косова за државу и међунареодног признања једне такве вештачке творевине показао је управо каталонски референдум”, истакао је Додик.

Он је рекао да ће ЕУ, која је стратешко опредељење државе Србије, морати да одговори тој истој Србији зашто једна правила важе за њене чланице, а не важе за оне које то тек треба да постану.

“Кршење и непримењивање међународног права најбоље смо осетили ми у Републици Српској, где је такозвана међународна заједница уместо примене готово урушила један међународни споразум свакодневним интервенисањем, чиме је створила неподношљиву БиХ”, навео је председник РС.

 

Извор: Срна