Издвајамо Русија

Европски суд одобрио узгој ГМО усева, Путин у Русији сковао другачији план и направио ВЕЛИКИ БИЗНИС

Владимир Путин (Фото: Јутјуб)

Док Европа бира да јавно подржи генетски модификоване усеве, Русија, која је забранила ГМО 2016. године, повећава своју производњу и извоз органске хране.

Руски председник Владимир Путин је најавио своје планове да направи Русију водећим снабдевачем еколошки чисте и висококвалитетне хране коју су западњачки произвођачи „одавно изгубили“ још 2015. године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

ЕУ суд је пресудио прошле недеље да Италија не сме да забрани узгој ЕУ одобрених модификованих усева.

„ У скорије време се тржиште органске хране дефинитивно проширило у Русији. Индустрија органски произведене хране је вредела 178 милиона долара 2015. године, што је повећање целокупне вредности од 116 милиона долара коју је имала 2010-те“, рекла је економисткиња Ирина Кобута у Регионалној канцеларији за Европу и Централну Азију за организацију хране и пољопривреде Уједињених Нација за РТ.

„Еуромонитор је такође детектовао повећање трошкова на паковану органску храну и напитке у Русији. 2015-те су потрошачи потрошили скоро 12 милиона долара на паковане еколошке намирнице. Русија извози органску пшеницу, просо, лан и дивље узгојене производе – укључујући дивље бобичасто воће, печурке, кедров орах и биље – за многе државе. Русија такође извози органску пшеницу у ЕУ“, додаје она.

2015.године је руски председник Владимир Путин најавио планове да учини земљу водећим снабдевачем здраве, еколошки чисте и квалитетне хране коју су западњачки произвођачи „одавно изгубили“.
Док Русија већ има значајан удео на европском тржишту са око две милијарде, односно 11,8 % целокупног извоза пољопривредних добара, постоје препреке за повећање тог удела, признаје Кобута.

„Главне препреке за повећање извоза агро-прехрамбених добара на ЕУ тржиште су несклад са захтевима о безбедности хране ЕУ, мале тарифне квоте за увоз које ЕУ примењује за пољопривредна добра, инфраструктурни и регулаторни проблеми. У погледу извоза органских произода, у Русији не постоји званични сертификациони систем или сертификациона агенција“, рекла је економисткиња.

Услед недостатка адекватне регулације у Русији, локални произвођачи који су вољни да узгајају органску храну морају да добију званични сертификад д трећег лица, попут САД-а или ЕУ, како би означили своје производе као званично сертификоване као био или органске намирнице и како би их могли извозити ван Русије, како објашњава Кобута.

Предложен „Закон за производњу органских пољопривредних производа и амандмани за правне акте Руске Федерације“ још увек није усвојен. Ситуација се ипак јесте поправила након што је Русија усвојила национални стандард за органске производе.

 

 

Извор: Wебтрибуне.рс