Србија

ИСПОВЕСТ МОНТГОМЕРИЈА ПОСЛЕ 17 ГОДИНА: Све смо погрешно урадили, АМЕРИКА ЈЕ ПОГРЕШНО ПРОЦЕНИЛА СРБИЈУ!

Први постпетооктобарски амерички амбасадор у Београду осврнуо се на време када је на улицама Београда падао Милошевићев режим

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вилијам Монтгомери био је први постпетооктобарски амерички амбасадор у Београду. Његов ангажман на овим просторима почео је знатно пре него што је дошао као први наследник последњег амбасадора Америке у СФРЈ Ворена Цимермана.

Подржите за сутра заказани протест војних, полицијских и радничких синдиката

Централа му је била у америчкој амбасади у Будимпешти, одакле је како каже, обезбеђивао савете и подршку Милошевићевој опозицији.

Без његове помоћи 5. октобар вероватно не би био могућ, јер преко њега је долазила сва помоћ намењена опозицији, Отпору, опозиционим медијима…

Монтгомеријев поглед на 5. октобар 17 година касније знатно је другачији у односу на време када је на улицама Београда падао Милошевићев режим. Не у смислу да ли је до тога морало да дође, већ у погледу последица које су, како сам признаје, проузроковане лошим проценама америчке администрације.

– Мислим да је Запад генерално, а нарочито влада САД, драматично потценила огромне друштвене проблеме који су повезани с променама дубоко укорењених политичких система. Ја свакако јесам. Имали смо поједностављену визију да је проблем у већини случајева (Либија, Ирак, Србија, Сирија) у аутократској личности која је на власти. Централна ствар у оваквом виђењу је такође поједностављена представа да су људи рођени да буду демократе, а што потискују аутократски владари. И онда теорија гласи да је потребно само да се ослободите аутократских вођа, а да ће демократски инстикт народа природно испливати на површину – рекао је Монтгомери за овонедељно издање Експреса.

По његовим речима друга погрешна процена САД-а је што се тамо живи у уверењу да је неопходно успоставити односе и живети у мултиетничком и мултикултуралном друштву по сваку цену, наводећи Босну и Херцеговину као један од примера да је америчко инсистирање на заједништво довело до тога да је она неуспешна држава већ 20 година након рата.

– То што нисмо успели у потпуности да схватимо важност етничког питања био је главни узрок наших погрешних процена – рекао је Монтгомери.

Говорећи о својој улози у свему, истакао је да је САД и Запад генерално видео Милошевића као главног кривца за насиље у бившој Југославији и да је тада његов главни задатак био да обезбеди савете и пружи подршку Милошевићевој опозицији.

– Не треба заборавити да је Милошевић оборен захваљујући напору српског народа, који је због тога много ризиковао и платио високу цену. Све заслуге припадају десетинама хиљада Срба који су радили на томе, јер да није било 5. октобра Србија би остала изолована од Европе – рекао је Монтгомери.

Нагласио је да је у Србији било много горе него данас, и да иако ће бити потребно још много времена, Србија је на добром европском путу. На крају је додао да је у појединим тренуцима био разочаран понашањем америчке администрације.

КАТАЛОНИЈУ НЕ ДАЈУ, А КОСОВО ОТИМАЈУ: Шта је Продијева доктрина, која важи за ЕУ, али не и за Србију

– Највеће разочарење је за мене било је када сам схватио да се без обзира на сву добру вољу усмерену ка Србији, америчка администрација фокусирала само на Косово, одбијајући да прихвати било какве компромисе или да Србију схвати озбиљно по том питању. На крају се испоставило да Запад никада није желео било какве мерљиве стандарде и да је одлука о независности Косова већ била донета. На то нисам могао да утичем, када је о Косову реч једноставно нисам био у игри – закључио је Монтгомери.

 

Извор: ekspres.net