Издвајамо Русија

Како је Путин упозорио ЕУ да би „гађао“ Америку

Много грешака је ЕУ направила у корацима у протеклих 25 година и чини ми се да су кључне грешке направљене управо на Балкану, а обија им се све о главу само 20 година касније. Руски председник их је само подсетио на то, каже Душан Пророковић из Фонда за стратешку културу.

Да нисте признали Косово, не би вам се данас десила Каталонија! Овако је у најкраћем председник Русије Владимир Путин указао Европској унији да је Каталонија последице подршке држава-чланица Европске уније распаду неких земаља и одвајању јужне српске покрајине. Он је рекао да су овим чином поједине државе ЕУ саме покренуле раст сепаратистичких тежњи у Европи и да су се сада саме нашле на удару.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пророковић подсећа да је јасно да је ЕУ данас постала генератор нестабилности у евроазијској зони, за разлику од деведесетих година прошлог века када је била генератор стабилности. Он каже да се Путин у својој изјави ослања на радове низа теоретичара који се овим питањем баве, али и подсећа да има много људи не само у Русији већ и у европским државама који сада другим очима гледају на 2008. годину и на оно шта се тада на Косову десило. Оно што говори Путин данас, додаје Пророковић, само је понављање његових ранијих теза.

„Много грешака је ЕУ направила у корацима протеклих 25 година и чини ми се да су кључне грешке направљене управо на Балкану. Ту се ради и о прихватању једногласно проглашене независности Косова. Тако нешто себи нису смели да дозволе јер систем који је грађен на међународном праву није смео тако да поступи јер се то сада може примењивати било где на континенту. Такође, кључне чланице ЕУ дале су свој допринос брзом распаду Југославије, што је допринело грађанском рату. Такво несналажење им се обило о главу само 20 година касније, дозволили су да једна европска држава буде бомбардована, чиме је направљен нов политички преседан. Дакле, пуно је ствари које су они радили на нашем простору а да им није ишло у корист. Они то нису у том тренутку схватали“, уверен је наш саговорник.

Признање Косова од стране ЕУ Путин је упоредио са отварањем „Пандорине кутије“, а последице тога могу бити у било ком делу света. Пророковић, такође, верује да је после Косова у сваком делу света отворена могућност за сепаратизам и сматра да је добро да председник једне велике државе као што је Русија константно то понавља. То је, каже Пророковић, и у интересу Србије, јер није исто када о томе говори неко од наших. Неупоредиво већи одјек је када о томе говори председик једне велесиле.

Наш саговорник такође верује да Путинове изјаве нису биле намењене само Бриселу, већ и Америци. За Путина су, наводи он, кључни односи са Вашингтоном, јер ЕУ ипак нема ту политичку моћ нити снагу, па је могуће да се у овом тренутку Русија бави ЕУ као проблемом, а не као решењем.

Пророковић напомиње да Путин жели и да одговорност за све што се дешава на неки начин пребаци на Вашингтон, што, из његовог угла гледано, делује логично, те стога не види зашто би такав приступ председник Русије и прекидао.

 

 

Извор: rs.sputniknews.com