Свет

Немци тврде: „Турска тражи продор на Балкан“

Неоотоманизам је пусти сан политичке елите у Турској. Али тамошњи привредници у Србији могу наћи оно што им треба – тржиште и јефтину радну снагу, каже за ДW истанбулски економиста и политички коментатор Атила Јешилада.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Турска уз Русију хоће да постане велики играч на Балкану“
– Ердоган често води много бизнисмена на путовања као што је ово у Србију, ако очекује побољшање економских односа између одређене земље и Турске. Балкан је један од примарних циљева турске експанзије на два начина. Прво, имамо неоотоманизам – знате, Турци живе у илузији да их њихове бивше колоније поштују па да тамо могу ширити посао и политички утицај. Друго, постоји комплементарност економских потреба – каже Јешилада и додаје:

Шиптари почели да пале куће на територији уже Србије, војска и полиција се чешкају?!

– Ми можемо да извозимо јефтино у те земље и тамо да правимо фабрике које могу да производе јефтиније од турских. У том смислу су економије комплементарне – ми имамо оно што њима треба, а они имају потенцијал да од нас купују и производе. Слично је урађено у Македонији, Албанији и БиХ, па мислим да такав утицај господин Ердоган жели да прошири на Србију.

„Србија је националистичка колико и Турска“
– Као што знате, процес за пријем Турске у ЕУ је практично мртав. Драматична је предност за турску економију ако отвара погоне у земљама које су ближе ЕУ или су чак чланице. А ако те земље субвенционишу стварање послова – још боље за Турску. Вероватно је то један од разлога што многи бизнисмени желе да путују са Ердоганом у Србију – објашњава турски економиста.

– Турска кроз економију тежи и политичком утицају на Балкану. Не само кроз економију, већ Турска капитализује своје исламско наслеђе како би повећала свој утицај – наравно, не у Србији која је православна. То све заједно бих назвао меком моћи која добро ради у Албанији и БиХ. Тамо Турска шаље имаме, а има утицај и кроз добротворне фондације. Јасно, Турска уз Русију жели да постане велики играч на Балкану – каже Атила Јешилада.

КРЕЋЕ ДРАКОНСКО КАЖЊАВАЊЕ: За ово сада можете да добијете 12 година робије а већина то крије!

– С друге стране, не мислим да на Балкану постоји велики ентузијазам за турску експанзију. Србија је националистичка колико и Турска, а ране рата у Босни нису зарасле како треба. На психолошком нивоу је приближавање могуће, али је под знаком питања да ли ће турске компаније лагано продрети у Србију. Подсетићу да Турска има сличне предности у економском погледу у односу на Грчку, али се експанзија на то тржиште никада није догодила јер грчко друштво има задршку према Турској, као што и ми имамо задршку према њима – закључује Јешилада.

Извор: www.dw.com