Издвајамо Србија

ОГОРЧЕНИ ОТАЦ МЛАДИЋА ПОГИНУЛОГ У ВОЈНОЈ ФАБРИЦИ: Нуде ми новац да ћутим, али мој мртав син није на продају!

Милован Миливојевић тврди да му је руководство „Милана Благојевића“ понудило нагодбу у замену за ћутање о околностима под којима је његов син Миломир погинуо у експлозији у јулу ове године

ЛУЧАНИ – Милован Миливојевић, отац младића који је у јулу ове године настрадао у експлозији у војној фабрици у Лучанима, оптужио је надлежне да прикривају околности под којима се догодила несрећа у којој су изгубљена два живота.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Његову породицу тек након 88 дана од трагедије примило је руководство фабрике „Милан Благојевић“, али уместо да добију извештај о томе како је до несреће дошло и ко је одговоран, како каже, понуђена му је нагодба у замену за прикривање низа пропуста због којих је до сада страдало неколико десетина људи. Миливојевић каже да је у Лучанима постала пракса да када неко настрада на радном месту, његовој породици се дају станови, радна места или новац у замену за одустајање од кривичног гоњења.

Паре и станови ми не требају

– Мој мртав син Миломир није на продају, нама новац и станови нису потребни, ми само тражимо да се утврде околности под којима је дошло до несреће, јер већ сада из врха фабрике провејавају гласине које би мог мртвог сина означиле као кривца. То је такође дугогодишња пракса, јер ако се кривица свали на страдале, тако је најлакше затворити случај – прича очајни отац Милован, који 31 годину ради у војној фабрици у Лучанима.

Он се добро сећа 14. јула, када се догодила несрећа.
– Био сам заједно у смени са сином, његов радни погон је од мог удаљен око 150 метара. Дошао је код мене накратко и отишао да колегама помогне око утовара буради у којима се налазио барутни отпад, што иначе није био његов посао. Убрзо је дошло до експлозије – прича Миливојевић.

Он истиче да је барутни отпад експлодирао због непоштовања бројних процедура.
– Уместо да у бурету буде 30 килограма отпада, бурад су тежила и по 70, у њима није било антистатик врећа, а у магацину, где је било прописано да отпада сме бити највише 450 килограма, у тренутку несреће га је било око тону и по. Такође, тај отпад је мимо процедура предуго стајао у складишту, а зна се да је тада врло нестабилан. Притом, на бурету су били метални обручи који могу да варниче – објашњава отац страдалог радника, додајући да у тренутку несреће пословођа, као ни вођа смене нису били на свом радном месту.

Миливојевић истиче да у последњих 30 година за бројне инциденте којих је било нико није одговарао.
– Разне комисије које су ту долазиле радиле су свој посао, али и поред очигледних пропуста надлежних у фабрици, никада нико није смењен и није одговарао због смрти људи. На састанку с директором чули смо да је од 1992. године до данас страдало 18 радника, а запослени причају да је од почетка рада фабрике до данас страдало више од 30. Немогуће да никада нико није био крив – рекао је Миливојевић.

Још чекају извештај

Адвокат породице Миливојевић каже да још увек нису добили никакав извештај о несрећи.
– Од руководства добили смо обећање да ће нам га уручити, а у зависности од садржине тог документа ми ћемо знати шта даље – рекао је Дејан Чукић, адвокат породице.

Денис Чековић

Директор фабрике Радош Миловановић
ТРУДИМО СЕ ДА ОБЕЗБЕДИМО ПОРОДИЦЕ СВАКОГ НАСТРАДАЛОГ РАДНИКА

Одговарајући на оптужбе оца страдалог младића, Радош Миловановић, генерални директор фабрике „Милан Благојевић“, каже да не може да говори о детаљима несреће јер истрага још увек траје.
– Вештаци, тужилац, као и сви други, још увек нису завршили свој посао, па не могу да се оглашавам о томе. Ја се на оца страдалог младића не љутим, он је изгубио сина, има право да говори. Што се тиче понуда за станове, новац, послове, ова војна фабрика је у сарадњи са синдикатом обезбедила сваку породицу
настрадалог радника. Сви су добили станове, запослили смо њихову децу, не видим ништа лоше у томе што бринемо о породицама наших запослених – рекао је Миловановић за Курир.

Породица изложена притиску
ОТАЦ ПРИЈАВЉЕН ЗА ПРЕТЊЕ?!

Милован истиче да руководство није очекивало да он неће прихватити нагодбу, јер ранијих година ниједна породица то није одбила. Због тога је, тврди, његова породица изложена притиску.
– Уместо да ја иза решетака видим људе због чијих је пропуста у раду дошло до трагедије у којој сам изгубио сина, ја сам ишао у полицију на саслушање. Наиме, директор фабрике је добио наводну дојаву да ћу на њега и његовог сина бацити бомбу и да сам за њих претња. Срам их било! Ја хоћу правду. Станове, новац, радно место ћерки, које ми нуде, мени сина неће вратити, али сазнање да ће неке ствари тамо бити исправљене можда ће нечијем детету у тој фабрици сутра спасти живот – прича кроз сузе очајни отац.

ХРОНОЛОГИЈА

– Експлозија у погону барутног отпада догодила се 14. јула у 19.25

– Милојко Игњатовић (55), који је тешко повређен, преминуо је два дана након несреће

– Миломир Миливојевић (25) подлегао је повредама на ВМА 3. августа. Миломир је, иначе, био и фудбалер ФК Младост из Лучана

– Од 2006. ово је била 15. несрећа у наменској индустрији у Србији

 

 

Извор: Курир.рс