Србија

Он је Ердоганова „десна рука“ и има ВАЖНУ ПОРУКУ ЗА СРБИЈУ

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган стигао је у Београд у пратњи многољудне делегације, међу којима је и Ибрахим Калин, његова десна рука, главни саветник и портпарол или, како га Турци зову, трећи човек Турске.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Др Калин једини је политичар овлашћен да говори у име турског председника. У ексклузивном интервјуу за „Блиц“ испричао је да је посета Србији протекла у изванредној атмосфери и радује се плодовима склопљене сарадње који ће, како каже, врло брзо постати видљиви.

КИМ ОПЕТ НАБИЈА РОГОВЕ АМЕРИМА: Северна Кореја признала КРИМ КАО ДЕО РУСИЈЕ!

Како протиче посета?

– Отворили смо нова поглавља у односима Турске и Србије. Дискутовали смо о потреби да се продубе односи између две земље и о програму који укључује широку лепезу – економске односе, трговинску размену, инфраструктуру… до безбедносне сарадње, регионалних проблема, културних односа. Председник Вучић се одлично припремио за посету. Потписано је 16 споразума у уторак и у Новом Пазару су предвиђена још четири. Такође је показао и значајну топлину и гостопримство. Био је довољно љубазан да доведе цео свој кабинет на аеродром иако смо у поноћ слетели из Кијева. Чињеница и да су оба председника посетила Нови Пазар и срела се са муслиманском заједницом је веома важна јер показује да се муслиманској заједници у Србији поклања пажња. Србија се отвара према својим грађанима, али и према свету и Европи. У том контексту српско-турски односи добиће нови импулс.

Који споразум бисте издвојили као најважнији?

– Посебно бих издвојио уговор који спречава двоструко опорезивање и побољшава пословну околину за турске инвеститоре. То је подстицај да се више инвестира у Србију. У Србији већ послује пет-шест великих турских компанија које пружају посао за 2.000 српских радника. Повели смо више од 170 бизнисмена. То је широки спектар сектора, од инфраструктуре до енергије и телекомуникација, текстила… То показује велики интерес са турске стране. Имали смо и неколико културних споразума, за реновирање појединих историјских места, споразуме између министара иностраних послова, пољопривреде, економије… Поставили смо циљ – три милијарде долара трговинске размере у наредне две-три године и пет милијарди у наредних пет година.

А Турски ток?

– Турски ток је такође остварив у будућности, али најважнији су тренутно ТАНАП (трансанадолијски) и ТАП (трансјадрански), који су у фази завршетка. ТАНАП долази из Азербејџана, а ТАП иде скроз до Европе. Планирамо први трансфер гаса 2018. из ТАНАПА, и он је веома важан јер ће допремити гас из централне Азије у Турску, а даље у Европу. Бићемо срећни да будемо транспортна држава за енергију, што укључује и Србију. Јер мислим да је у интересу Србије да има различите изворе енергије.

Чули смо да вас је министар Дачић забављао песмом?

– Било је одлично. Веома живахно и шарено. И морам да вам кажем да смо, поред званичних певача и плесача, присуствовали и изванредном таленту вашег шефа дипломатије, који је певао песму „Осман ага“. Веома смо уживали.

Обишли сте Бајракли-џамију?

– Да, били смо на предивном Калемегдану. Хиљаде грађана дошло је да поздрави двојицу председника, то је заиста било лепо. Након тога смо отишли у Бајракли-џамију, провели смо тамо дивне тренутке, помолили смо се за мир за све и одатле смо отишли у турску пекару. Вучић нам се придружио, јели смо турске специјалитете.

Јесу ли као у Турској?

– Јесу, али морам да кажем да ми се више свиђа бурек у Београду него у Анкари. Када наши људи дођу овде или када Срби посећују Турску (прошле године имали смо око 90.000 српских туриста), осећају се као код куће. Наши људи осећају блискост и културну повезаност, и надам се да се Срби тако осећају у Турској.

Да ли се разговарало о позиву на дијалог о Косову?

– Да. То је регионално питање које је важно и за вас и за регион, и ми подржавамо и охрабрујемо Вучића да настави разговоре Београда и Приштине. Наравно, такви проблеми изискују време, вођство, стрпљење, мудрост… и видим то са обе стране, српске и косовске. Потпуно подржавамо процес и надамо се да ће он користити обема заједницама и целом региону. Ако ми нешто можемо да урадимо да олакшамо или убрзамо, радо ћемо то урадити. Понављам, то је процес између Београда и Приштине, али ако нешто можемо да урадимо, хоћемо радо.

Имате проблеме са ЕУ, подржавате ли евроинтеграције Србије?

– Улазак у ЕУ је стратешки циљ Турске, и то је компликовани процес са много поглавља и услова. Надам се да ћете ви проћи кроз тај процес брже од нас јер ми покушавамо 50 година. Држите једну државу пред вратима 50 година и онда је кривите што не ради довољно да се придружи клубу. Јасно нам је да постоје критеријуми, али однос се мора базирати на поверењу, међусобном интересу, поштовању, једнакости и праведности. За танго је потребно двоје. Не можете неког третирати као грађанина другог реда и онда очекивати да примени све што му поставите. И ви ћете се суочити са тим. Ми смо процес започели 2004, само једно поглавље је затворено, а још 14 их је отворено. Ниједна земља не напредује тако споро као Турска, и то поставља одређена питања, што се одражава и кроз евроскептицизам. Што се Србије тиче, то је њена суверена одлука, али ми ћемо је у томе подржати.

Можемо ли комбиновати војну неутралност уз добре односе са НАТО и са Русима? Купили смо њихове „мигове“, а ви С-400 иако сте у НАТО?

– У данашњем свету не можете се фокусирати само на једног партнера, морате да проширите своју спољну политику. Ми хоћемо добре односе са Европом, САД, али и са Русијом, Кином, Африком… Само зато што смо део НАТО или желимо у ЕУ, не значи да треба да имамо лоше односе са Русима. То је хладноратовски менталитет. Ако погледате САД или неку европску земљу, доста су инвестирали у Блиски исток, Африку, Азију… тако да кад они то раде, то се прихвата као нормално, али кад ми то радимо, онда нас оптужују да се окрећемо од Запада. Што се тиче куповине система С-400, то је суверена одлука Турске. Куповина је остварена и зато што нам западни савезници нису дали добру понуду. Што се Србије тиче, имате добре односе с Европом, западним блоком с једне стране и с Русима с друге. Мислим да је то прави пут. Ако желите политику баланса, добре односе са што више актера да бисте заштитили своје националне интересе, то захтева отворени ум и хоризонте у спољној политици.

Дочек у Новом Пазару

Шеф државе Александар Вучић је јуче заједно са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом, коме је то био последњи дан посете, обишао Нови Пазар и најавио изградњу пута Пожега–Бољаре.

– Знам да овде нећу бити поздрављен ни упола као Реџеп Тајип Ердоган, али имам довољно храбрости и чисте савести да могу да изађем пред вас и да кажем да сам радио и радим најбоље што могу и што умем у вашем интересу и у интересу свих грађана Србије, без обзира на веру и националну припадност. Хвала Ердогану што мисли на становнике који овде живе и што жели да помогне колико и ми желимо и хоћемо – рекао је председник.

Додао је да му је жеља да се Рашка област споји и са Београдом, Сарајевом и Подгорицом.

– Наш је посао да правимо путеве, болнице, вртиће и школе, и то ћемо наставити да радимо – поручио је Вучић.

Са њим се сагласио и Ердоган, који је истакао да Турска жели Србији да буде земља у којој владају јединство, слога и просперитет, због чега је спреман на сарадњу у свим областима.

ЛАВРОВ ОДБРУСИО ТИЛЕРСОНУ: Не може то тако, видимо се на суду!

– Надам се да нас нације неће одвајати, већ да ће нас Србија спајати. Санџак је један од најбитнијих мостова који повезује држављане Турске и бошњачку мањину у Србији. Нови Пазар је мој завичај. Ваша срећа је наша срећа, ваш бол је наша бол – рекао је Ердоган.

 

Извор: Blic.rs