Здравље Издвајамо

РЕВОЛУЦИОНАРНО! ЗАБОРАВИТЕ НА ПЛОМБЕ: Британски научници открили лек који чини да зуби поново израсту и поправља каријес

Пломбе ће постати ствар прошлости након што су британски научници открили да лек испробан на пацијентима који болују од Алцхајмерове болести може утицати на поновни раст зуба и третирање каријеса попуњавањем шупљина природном зубном материјом.

Истраживачи на Краљевском Колеџу у Лондону су пронашли да лек по имену тајдеглусиб стимулише матичне ћелије у пулпи зуба да регенеришу нови дентин – минерализовани материјал испод глеђи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово откриће ће смањити потребу за цементним пломбама које су подложне инфекцији, могу бити отровне и често их је потребно мењати много пута.

Фото: Pixabay.com

Футуризам извештава: Тајдеглусиб функционише тако што стимулише матине ћелије у пулпи зуба, односно извор новог дентина. Дентин је минерализована супстанца испод глеђи коју каријес разлаже.

Зуби могу природним путем генерисати дентин без помоћи али само услед одређених околности. Пулпа мора бити изложена инфекцији (попут каријеса)или трауми како би се подстакла производња дентина.

Међутим, чак и тад зуб може створити само врло танак слој природним путем – који није довољан да поправи каријес проузрокован кварењем, који је углавном дубок. Тајдеглусиб мења овај исход јер искључује ГСК-3 ензим који спречава формирање дентина.

Током истраживања је тим ставио мале, биоразградиве сунђере од колагена натопљене тајдеглусибом на каријес. Сунђери су изазвали раст дентина и за шест недеља штета је била поправљена. Колагенска структура сунђера се истопила, остављајући нетакнут зуб.

До сад је ова процедура била коришћена само на зубима мишева. Како је професор стоматологије на Краљевском Колеџу у Лондону и аутор студије Пол Шарп изјавио за британске новине: „Коришћење лека који је већ био тестиран током клиничких студија за Алцхајмерову болести пружа праву шансу да се овај зубарски третман брзо прошири на клинике.“

Он додаје: „Једноставност нашег приступа га чини идеалнним као стоматолошки производ за природни третман тежих случајева каријеса јер пружа и заштиту пулпе и обнавља дентин.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Wебтрибуне.рс