Србија

САТАНИЗАМ У СРПСКИМ ШКОЛАМА И ВРТИЋИМА?! За католички празник ОД НАШЕ ДЕЦЕ ПРАВЕ ВЕШТИЦЕ И КОСТУРЕ!

Pixabay.com

Српске традиционалне обичаје у школама замењују вештицама, вампирима и скелетима! Уместо да српска деца уче о најлепшим православним празницима и обичајима везаним за њих, поједине васпитне установе ђаке едукују о Ноћи вештица

Не само да су градови у Србији уочи овог католичког празника препуни маскираних младих људи већ се о празнику уочи Свих светих учи и у вртићима.
Тако је мајка петогодишње девојчице била шокирана када јој је дете по повратку из вртића причало управо о Ноћи вештица.

– Ћерка се вратила из вртића са причом како их тамо уче шта је то Ноћ вештица, да треба да се маскирају и иду од врата до врата комшија, да куцају и траже слаткише. Када сам је питала: „А да ли вас уче ко је Божић Бата“, само је слегла раменима не знајући шта је питам – каже Драгица Николић из Београда.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Јасна Јанковић, председник Уније синдиката просветних радника Србије, објашњава за Српски телеграф да Ноћ вештица није део програма у школама у Србији.

– Свака школа има план обележавања одређених важних датума као што је рецимо Свети Сава. Сигурна сам да се то дешава ван формалних токова у чије име школа обележава нешто што није део нашег фолклора – напомиње наша саговорница.
Професор Богословског факултета свештеник Радомир Поповић подсећа да православци имају своју веру и своје обичаје, па 31. октобра обележавају Светог Луку, а не Ноћ вештица.

– Наша црква са тим нема апсолутно никаквих додирних тачака. У питању су лоши духовни утицаји, који највише утичу на колебљиве. Нажалост, таквих увек има. Ђаво не спава ни дању ни ноћу – оцењује професор.

Српске традиционалне обичаје заборављамо услед утицаја Запада. Туђе обичаје су нам, како објашњава етнолог Весна Марјановић, донели повратници из западних земаља.

– Док су живели у иностранству, обележавали су и њихове и наше обичаје. Међутим, када су се вратили на ове просторе „увели“ су новине, па су тако Светог Трифуна обележавали и као Дан заљубљених, а Светог Луку као Ноћ вештица и све сличне манифестације које имају карактер забаве – објашњава она.

Марјановићева додаје и да је управо забава, односно провод, разлог због ког прихватамо обичаје са запада.

– Срби узимају те обичаје јер су им занимљиви. Они су само изговор за добар провод – наводи етнолог.

Фото: Pixabay.com
Извор: Srpski telegraf