Издвајамо Свет

Светски позната новинарка која је разоткрила Хилари и Клинтон фондацију – ПРОНАЂЕНА МРТВА (ВИДЕО)

Фото: Јутјуб

Светски позната новинарка која је разоткрила корупцију унутар Клинтон фондације пронађена је мртва у понедељак након што је аутомобилска бомба експлодирала са њом унутра.

Малтешка истраживачка новинарка, Дафне Каруана Галиција, била је одговорна за цурење милиона докумената из Панамских папира, који су разоткрили корупцију владе на виском нивоу широм света.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Њен најновији рад је открио да су премијер Малте, Џозеф Мускат, и двојица његових најближих сарадника, имали везе са офшор компанијама које су их повезале са продајом малтешких пасоша, и показало се да су примили исплате од владе Азербејџана.

ВИДЕО:

Током конференције за новинаре о овом нападу, Мускат ј признао Галицијин рад и рекао: “Сви знају да је госпођа Каурана Галиција била мој оштар критичар, и политички и лично, али нико не може на било који начин оправдати овај варварски чин.“

Међутим, Галицијин син није уверен, и он Муската назива “кловном“ који је искористио ову ситуацију “дајући изјаве парламенту о новинарки коју је демонизирао и узнемиравао више од једне деценије,“ само неколико сати након њене смрти.

“Џозеф Мускат, Кит Шембри, Крис Кардона, Конрад Мици, државни тужилац и дуга листа полицијских комесара који нису предузели никакву акцију: ви сте саучесници. Ви сте одговорни за ово,“ написао је Метју Каруана Галиција на фејсбуку, тврдећи да је његова мајка убијена и прозивајући бројне изабране званичнике и политичаре.

“Моја мајка је убијена јер је стала између владавине права и оних који су настојали да га крше, као и многи јаки новинари. Али она је такође била мит и зато што је била једина особа која је то радила. Ово се дешава када су државне институције неспособне: последња особа која остаје да стоји је често новинар.“

Дафне Каруана Галиција ће бити упамћена као изузетан истраживачки новинар који је ризиковала свој живот да разотркије корупцију међу елитом. Један од њених најзначајнијих напора је било изношење масивних открића из Панамских радова на светлост дана, што се састојало од 11,5 милиона процурелих докумената који су садржали детаљне финансијске информације са више од 200.000 офшор рачуна.

Панамски папири су имали директан утицај на САД откривајући и елитне и криминалне донаторе који су помогли финансирању каријере Хилари и Била Клинтона кроз неетичка офшор пореска склоништа.

Метју Каруана Галиција је такође истраживачки новинар, и радио је заједно са својом мајком на истрази о Панамским папирима. Он је написао да је био у близини када је аутомобил његове мајке експлодирао толико снажом експлозијом да су возило и она одлетели на оближње поље.

“Никада нећу заборавити, буктање ватре на пољу, покушавање да пронађем начин да отворим врата, труба аутомобила још труби, вриштим на два полицајца која су се појавила са само једним апаратом за гашење пожара. Зурили су у мене. ’Жао ми је, ништа не можемо учинити,’ рекао је један од њих. Погледао сам доле и видео делове тела моје мајке око мене. Схватио сам да су у праву, било је безнадежно.“

Галиција је полицији на лицу места рекао:

“Моја мајка је у колима. Мртва је. Мртва је због ваше неспособности.“

Иако неки смрт Дафне Каруана Галиције могу сматрати “трагичном,“ њен син каже да он верује да “ово није било обично убиство и није било трагично.“ Он је тврдио да “када око вас има крви и ватре, то је рат. Ми смо људи који су у рату против државног и организованог криминала, између којих сада нема разлике.“

Галиција је такође тврдио да је “један од полицијских наредника који је требало да истражује њено убиство, Рамон Мифсуд, објавио на Фејсбуку: ’Свако добије оно што заслужује, краво! Срећан сам :)’“

“Да, ту смо: мафијашка држава у којој сада можете променити пол на својој личној карти (хвала Богу на томе!), али где ћете бити разнети у комаде због коришћења своје основне слободе. Само да би људи који би требало да вас заштите, уместо тога славе. Како смо стигли довде? Влада на Малти је дозволила да процвета култура некажњавања. Није утешно када премијер ове земље каже да “неће спавати“ док се починиоци не пронађу, када је он на челу владе која је подстакла ту исту некажњивост.“

Галиција је оптужио Муската да своју канцеларију, полицију и судове попуњава са преварантима, имбецилима и неспособњаковићима. “Да те институције већ раде, не би било убиства за истрагу – а моја браћа и ја бисмо још увек имали мајку,“ написао је он.

 

 

Извор: Wебтрибуне.рс