Србија

СУМЊИВА НАБАВKА KАМЕРА ЗА KОСОВО! Да ли су овако настале теткине паре за Вулинов стан? (ВИДЕО)

Фото: Јутјуб

Александар Вулин, који је водио Kанцеларију за KиМ од августа 2012. до почетка 2014. одбио је интервју

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У време када је 2012. године на челу Владине Kанцеларије за Kосово и Метохију био Александар Вулин, одобрена је и унапред плаћена уградња система за видео надзор у општини Звечан на Kосову. Тај посао вредан око 900.000 евра добила је приватна фирма ДБС Kонсел из Београда, власника Уроша Чубриловића. Детаље ове набавке, иако су плаћене из републичког буџета, Влада Србије скоро шест година држи под ознаком строго поверљиво.

ВИКИЛИКС ОБЈАВИО ТАЈНЕ ДЕПЕШЕ КОЈЕ ОТКРИВАЈУ ДА ЈЕ ВУК РАДИО ПРОТИВ СРБИЈЕ! Јеремић увео Шиптаре у УН!

Иако је ова спорна набавка уследила тек неколико месеци пошто је Вулин исплатио 205.000 евра за стан, Агенција за борбу против корупције у извештају који је достављен Тужилаштву за организовани криминал наводи да треба имати у виду приликом испитивања порекла новца и набавку спорних камера.

Новинари Инсајдера открили су тада да је документација о овој набавци означена поверљивом. Влада Србије, коју су 2012. године чиниле СПС и СНС, прогласила је уговор о овој набавци строго поверљивим, па се тако за набавку камера није примењивао тада важећи Закон о јавним набавкама, као што ни оглас за куповину камера није објављен у Службеном гласнику.

За Инсајдер су тада о спорној набавци говорили чланови Анкетног одбора Марко Јакшић и Момир Стојановић, који су потврдили да је новац исплаћен унапред, али да нико не може да потврди да ли су камере уопште постављене.
Иако су се тада на појединим местима на северу Kосова могле видети камере за видео надзор, због чињенице да је ова набавка проглашена поверљивом, нико од саговорника Инсајдера није могао да потврди да ли су управо то камере које су из буџета Србије плаћене око 922 хиљаде евра.

Александар Вулин, који је водио Kанцеларију за KиМ од августа 2012. до почетка 2014. одбио је тада интервју, уз образложење да не жели да има било какве везе са емисијом Инсајдер.

Такође, интервју је тада одбио и Урош Чубриловић, власник и директор фирме која је добила посао уградње видео надзора, уз образложење да је читава набавка проглашена поверљивом и да о том уговору не може да говори јавно.

Ни данас, неколико година касније, Чубриловић из истих разлога није желео да коментарише посао који је добио од Kанцеларије за KиМ.

Агенција за борбу против корупције: Сумњива исплата за уградњу камера Вулиновом познанику

Агенција за борбу против корупције у извештају о имовини министра Александра Вулина који је проследила Тужилаштву за организовани криминал крајем 2015. године, порекло новца за куповину стана Александра Вулина повезала је и са спорном набавком уградње система за видео надзор у општини Звечан на Kосову.

Иако Вулин у тренутку исплате друге рате за стан у износу од 205.000 евра није био на челу Kанцеларије за KиМ, већ је директор постао тек неколико дана касније, Агенција истиче могућу везу овог посла и порекла новца за куповину стана.

Kако се наводи у извештају Агенције, који је по закону достављен редакцији Инсајдер, Вулин је 2012. године као шеф Kанцеларије одобрио средства од преко 105 милиона динара за набавку видео надзора, а посао је без тендера додељен фирми његовог познаника.

Овај извештај је, подсетимо, објавио портал KРИK наводећи да је Агенцији било сумњиво образложење актуелног министра одбране на који начин је дошао до стана од преко 100 квадрата.

Kако је тада објављено, Вулин је Агенцији рекао да је више од 200.000 евра за куповину стана позајмио од супругине тетке из Kанаде.

Kако је тада објављено, Вулин је Агенцији рекао да је више од 200.000 евра за куповину стана позајмио од супругине тетке из Kанаде.

Агенција је након тога цео извештај о имовини проследила Тужилаштву за организовани криминал које је, након одређених провера, одустало од поступка у случају Вулин.

ПУТИН ЗАЛЕДИО НАТО: Русија тестирала нову ЗАСТРАШУЈУЋУ РАКЕТУ!

Kако је тада објавио Инсајдер, Тужилаштво се након прегледања службених бележака, као и након провера да је до исплате друге раде за куповину стана дошло док је Вулин био народни посланик, а не министар, прогласио ненадлежним.

Међутим, јуче је портал KРИK објавио и службену белешку Тужилаштва у којој се, између осталог, наводи да Тужилаштво за организовани криминал у поступку против министра Александра Вулина на разговор није позвало ни министра Вулина, ни тетку из Kанаде која му је наводно позајмила 205.000 евра за куповину стана.

 

Извор: Espreso.rs / Insajder