Издвајамо Србија

ТРИФУНОВИЋ: Честитам држави што је препознала таленат српског редитеља Фајнса и донирала 62 милиона за СТРАНИ ФИЛМ!

Добро је што су издвојена 62 милиона динара за снимање једног значајног српског пројекта чија радња се дешава у Паризу, каже Сергеј

Одлука Владе Србије да из буџетских резерви издвоји 62 милиона динара за снимање филма „Бела врана“ у режији британског глумца Рејфа Фајнса подигла је прашину међу филмаџијама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Његове овдашње колеге су подељене у критици, неки сматрају да је то сраман чин државе јер се не издвајају средства за наше славне редитеље или пак дебитанте, док други виде то као прилику да се „отворе капије и за наше филмске ствараоце“.

Глумац Сергеј Трифуновић, који глуми у дебитантском филм „Воља синовљева“ чије се снимање одлаже због недостатка финансија, био је крајње саркастичан коментаришући одлуку Владе с премијерком Аном Брнабић на челу.

Дискретна одлука

Честитам држави Србији што је препознала таленат младог српског редитеља Ралпх Фиеннесс-а, те одвојила 62 милиона динара за његов филм. написао је Сергеј  на Твитеру алудирајући на то што је Рејф Фајнс недавно добио српски пасош, док неки на њега чекају годинама.

Власник продуцентске куће „Тестамент филмс“ и глумац Светозар Цветковић нада се да ће оваква одлука донети више средстава и за наше редитеље у будућности.

– Дискреционо право дуго није коришћено код нас, а законски је загарантовано. Многи наши редитељи имају светску репутацију попут Фајнса и овим би могли таман да среде питање конкурса, јер није у реду да се у исти кош стављају редитељи са зрелим стажом и дебитанти. Требало би да се оваква средства одвоје и за наше еминентне филмске ствараоце и да им се покуца на врата, те понуди стварање филма. Ко зна, можда се овом одлуком та капија отвори, па и свима пружи ову прилику у будућности – оптимистичан је Цветковић.

Разлог за финансирање „Беле вране“ је тај што ће се снимање одвијати и у Србији – поред првобитних локација Париза и Санкт Петербурга. Новац ће бити пребачен Филмском центру Србије, који ће на тај начин помоћи британској компанији „ББЦ филмс“ у екранизацији биографске драме о руском балетском играчу Рудолфу Нурејеву.

Донеће милионе

Влада је проценила да је овај пројекат за Србију важан јер осигурава маркетиншки и материјални удео, пошто је Фајнс донео вишемилионске инвестиције.

Неправда Драгојевић се пожалио
РАНИЈЕ ЈЕ ДОБИО СПЕЦИЈАЛЦЕ ЏАБЕ

Редитељ Срђан Драгојевић открио је недавно да је нови држављанин Србије Рејф Фајнс и пре добијања српског пасоша био повлашћен.

Током снимања претходног филма у Београду британског глумца нису третирали као наше редитеље.
– Фајнс је за филм „Кориолан“ добио специјалце бесплатно. Ми смо за „Параду“ њихово учешће од два сата платили. Можда ће сад и он, као српски држављанин – написао је Драгојевић.

 

Извор: Курир.рс / Србија јавља