Издвајамо Свет

КАТАЛОНИЈА ПРОГЛАСИЛА НЕЗАВИСНОСТ: Народ слави на улицама а шпански Сенат им дао рок да се предомисле или…

Каталонски парламент прогласио је данас тајним гласањем независност каталонске републике, као контрамеру Сенат Шпаније (Горњи дом парламента) одобрио директну контролу над „побуњеном“ покрајином. Уставни суд Шпаније, дао је Каталонцима три дана да зауставе једнострано проглашење независности

18.43 – Уставни суд Шпаније дао је каталонским властима три дана да зауставе једнострано проглашење независности региона, пише лист „Паис“.
„Уставни суд даје три дана Генералитету (регионалној влади), парламенту Каталоније и тужилаштву да донесу одлуку о суспензији (одлуке о независности)“, истиче лист.
18.13 – Џулијан Асанж предвиђа да ц́е се Каталонци „борити као Ганди“ за независност. Оснивач „Викиликса“ огласио се на Твитеру одмах након што је Каталонија прогласила независност, обрац́ајуц́и се својим пратиоцима на каталонском језику.
17.30 – Каталонски лидер Карлес Пуђдамон позвао присталице независности да остану мирни уочи најављених мера Мадрида за преузимање контроле над том покрајином.
17.05 – Главна сепаратистичка група у Каталонији, грађански покрет Каталонска народна скупштина, позвала је државне службенике у Каталонији да не слушају наређења шпанске владе.
16.55 – Главни шпански тужилац ће одговорне за гласање у каталонском парламенту оптужити за побуну, рекао је портпарол тужилаштва.
16.05 – Шпански сенат одобрио властима у Мадриду да покрену члан 155 устава. Заказана хитна седница Владе.
15.35 – Маријано Рахој позива на мир и поручује да ће владавина права бити поново успостављена у Каталонији, преноси Ројтерс.
15.25 – Каталонски парламент прогласио независност.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Каталонски парламент је гласао за покретање конститутивног процеса одвајања од Шпаније са 70 гласова за, десет против и два неважећа гласа, преноси каталонски лист Вангвардија. Гласање је спроведено у 135-чланом парламенту.

Посланици Социјалистичке партије, Народне партије и Грађанске партије, који се противе независности, из протеста су напустили скупштинску салу уочи почетка гласања.

АП преноси да предлог о којем је парламент гласао позива на отпочињање процеса независности који укључује израду нацрта нових каталонских највиших закона и отварање преговора „о једнакости“ са шпанским властима како би се успоставила сарадња.

Грађани који су се окупили испред зграде парламента овацијама су поздравили ту одлуку, певајући регионалну химну и узвикујући „независност“ на каталонском.

Председник Каталоније Карлес Пуђдамон и потпредседник Ориол Хункерас загрлили су се честитавши један другом након гласања, у којем су учествовали, преноси АП.

Неколико минута након проглашења независности, шпански Сенат је одобрио влади премијера Маријана Рахоја да успостави директну контролу Мадрида над Каталонијом.

За успостављање контроле 214 чланова Сената гласало је за, 47 је било против, а један је био уздржан, јавља Паис.
Ројтерс наводи да мере укључују распуштање владе у Барселони и преузимање директног надзора над полицијским снагама Каталоније.

Рахој је позвао на мир и поручио да ће владавина права бити поново успостављена у Каталонији.
Шпанска влада ће се састати вечерас, у 18.00 часова по локалном времену. „Шпанија је озбиљна земља и велика нација и нећемо толерисати да неколико људи покуша да ликвидира наш устав“, рекао је Рахој новинарима након што је шпански Сенат омогућио да Мадрид преузме контролу над Каталонијом, пренео је Ројтерс.

Претходно је Рахој у Сенату поручио да ће, „ако се усвоје мере, први потез шпанске владе бити смена Пуђдамона“.
Каталонски лидер позвао присталице независности да остану мирни уочи најављених мера Мадрида за преузимање контроле над том покрајином.

„У наредним данима морамо се држати наших вредности пацифизма и достојанства. У нашим је и у вашим рукама да изградимо републику“, рекао је Карлес Пуђдамон обраћајући се стотинама присталица испред зграде каталонског парламента, пренео је АП.

Председник Европског савета Доналд Туск рекао је да се за Брисел ништа не мења и да ће њихов једини саговорник остати Шпанија.

И Амерички Стејт департмент подржао је Мадрид у покушајима „да очува Шпанију јаком и уједињеном“.
„Каталонија је интегрални део Шпаније и САД подржава уставне мере шпанске владе како би се Шпанија очувала јаком и уједињеном“, изјавила је портпаролка Стејт дипартмента Хедер Науерт, преноси Ројтерс.

„Берлин гледа са забринутошћу на ескалацију дешавања у Шпанији“, рекао је портпарол немачке владе Штефан Зајберт, напомињући да је једнострано проглашење независности „прекршило принципе суверенитета и територијалног интегритета Шпаније“.

И француски председник Емануел Макрон огласио се поводом одлуке каталонског парламента, поручивши да у потпуности подржава шпанског премијера Маријана Рахоја.

Политичка криза између Барселоне и Мадрида продубила се после, 1. октобра када су каталонске власти одржале референдум о независности те области, који су централне власти забраниле.

Каталонија је једна од 17 аутономних покрајина Шпаније. Званично је, као „историјска нација“, призната у Каталонском аутономном статуту из 1979. године, у складу с Уставом Шпаније из 1978. године.

Catalonia’s ‘incredible but scary’ day of independence https://t.co/sVAXLmI20C via @ftbrussels — EUwatch

 

Извор: Тањуг