Регион

ХРВАТИ ЋЕ ПОЛУДЕТИ! Чувени немачки лист ИСПЉУВАО Загреб! Ово је ТУГА!

Чувени немачи лист „Шпигл“ објавио је репортажу из Загреба на свом интернет издању, а престоницу Хрватске описују као јако досадан град у којем је најбоља ствар – аутопут према мору. Новинарка Ана Хеминг туристима из Немачке понудила је и неколико савета како преживети “загребачку тугу” док се налазе у главном граду Хрватске.

Иронично се наводи како је “врхунац лета у Загребу био концерт Дуран Дурана који се могао чути и у забаченим четвртима” па би њихова песма “Ordinary World” могла „да буде локална химна“. Иако су читаоци „Lonely Planeta“ Загреб прогласили дестинацијом број један 2017. године, новинарка Шпигла пише да пешачка зона у центру града подсећа на немачку провинцију, наводећи градове Росток или Бохум. Кафићи у центру описују се као превише слични, а ништа занимљивији нису ни пијаца Долац ни Горњи град.

– На рубовима Загреба могу се наћи моменти у којима тупост прераста у авантуру, у метрополи која би требало да се такмичи за најдосаднији град, бар у Европи – пише Шпигл и препоручује туристима да град откривају возећи се трамвајем јер се „бицикл може возити само полако, а и бициклистичке стазе су на плочницима“.

Заграбачки „Мост младости“ описан је као „бетонски брутализам“, док на Бундеку недостаје воде у вештачком језеру и све изгледа тужно.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– На бувљацима се види чега људи имају вишка, овде очито ништа – цинично закључује новинарка.

У Музеју савремене уметности новинарка је провела три сата, али у то време није сусрела друге посетиоце:

– Време за уметност је, изгледа, луксуз. Најбоља ствар у вези са Загребом је аутопут према мору – констатује новинарка Шпигла, а то је уједно и наслов чланка.

Извор: Srbija Danas