Русија Свет Србија

Ји подигао прашину: Шта хоће Америка, а шта Русија?

Високи званичник Стејт департмента Хојт Брајан Ји изјавио је у Београду да земље које желе чланство у ЕУ морају јасно то да покажу.

– Не можете седети на две столице рекао је Хојт Ји.

Довољна је била ова реченица и то на српском да би Србима била јасна порука, а ту се Хојт Ји није зауставио:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Критиковао је и постојање руског хуманитарног центра у Нишу и жељу истог да добије дипломатски статус.

У односима са Србијом Американце жуља и:енергетски споразуми са Русијом на било који начин. Присуство руског министра одбране Сергеја Шојгуа на паради поводом ослобођења Београда, постављање генерала Владимира Лазаревића, оптуженог за ратне злочине пред Хагом за предавача на Војној академији. Када се на то додају и два стара захтева да се оконча случај браће битићи и приведу правди одговорни за паљење америчке амбасаде, листа отворених питања је све дужа.

У разговору са српским председником који је трајао сат и по речено је да је он био апсолутно отворен и искрен, а у кабинету преседника додају и да ће саопштење о томе шта је ко говорио објавити уколико то америчка амбасада буде то желела и одобрила. Раније, у разговору са премијерком Аном Брнабић наглашено је да Србија мора да остане чврсто опредељена у спровођењу реформи како би у скоријој будућности постала чланица Европске уније .Хојт Ји је рекао да је Америка спремна да пружи сваку врсту помоћи како би Србија у што скоријој будућности постала чланица Европске уније.

Да је непријатељска према Србији и недипломатска јасно и гласно рекао је министар одбране Александар Вулин и одмах доспео у америчке медије.

Реакција је стигла и из Москве. Нико не може да спречи Београд да развија односе са Русијом на основу обостране добробити, саопштило је руско Министарство спољних послова.